Makrotalous

Uusi korkomarkkinoiden kriisi euroalueella mahdollinen

Euroalueen rakenteellisia ongelmia ei ole ratkaistu, vaikkakin Euroopan keskuspankki on saanut euroalueen kriisimaiden valtionlainojen korot laskuun. Handelsbankenin mukaan uusi valtionlainamarkkinoiden kriisi on kuitenkin mahdollinen, mikä nostaisi jälleen kriisimaiden korkotasoa.

Vuoden 2012 heinäkuussa euroalueen keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi piti kuuluisan puheensa, jossa hän lupasi EKP:n tekevän ”kaiken tarvittavan” euron pelastamiseksi ja vakuutti vielä sen riittävän.

Käytännössä EKP lanseerasi OMT-tukiosto-ohjelman (outright monetary transactions), jolla EKP määritteli itselleen valtuudet tarvittaessa ryhtyä ostamaan kriisivaltioiden velkakirjoja tarvittaessa vaikka rajattomin tukiostoin.

EKP ei ole vielä käyttänyt OMT-tukiostoihin euroakaan, mutta päätöksellä pääomapako kriisimaista pysähtyi, ja kriisimaiden valtionlainojen korot lähtivät rajuun laskuun. Esimerkiksi Espanjan 10 vuoden valtionlainan korkotaso kävi kriisin pahimmassa vaiheessa 7 prosentissa (ks. kuva alla). Myös Euroopan pankkiosakkeiden kurssit lähtivät nousuun.

Spain 10 Year Government Bond Yield Chart

Mutta korkojen lasku ei ratkaise eurokriisiä.

Espanja, Italia ja muut etelän kriisitaloudet ovat negatiivisessa kierteessä, arvioi Handelsbanken 18.3. julkaistussa markkinakatsauksessaan.  Toistaiseksi kriisin hoitokeinona on käytetty budjettileikkauksia, jotka ovat kuitenkin vain pahentaneet kriisimaiden talouksien syöksykierrettä.

Ydinongelma näyttää olevan se, ettei Euroopan keskuspankki EKP pysty tekemään sellaista rahapolitiikkaa, joka sopisi sekä etelän kriisimaille sekä pohjoisen vahvemmille talouksille, erityisesti Saksalle.

Koska EKP:n ohjauskorko on jo lähellä nollaa, pitäisi EKP:nkin käyttää kvantitatiivista elvytystä helpottaakseen kriisimaiden ahdinkoa, sanoo Handelsbanken.

Eikä rahapolitiikka voi yksin käynnistää kriisitalouksien toipumista, sillä rakenteelliset ongelmat ja kilpailukyvyn puute pidättelevät kasvua. Vaikka finanssimarkkinoilla tiedostetaan euroalueen ongelmat, on markkinoiden luottamus Draghin lupaukseen ja OMT-ohjelmaan vahvaa. Tämä estää Italian ja Espanjan valtion obligaatioiden korkoja nousemasta yli 7 prosentin tason.

Mutta euroalueen bondimarkkinoiden rauhoittuminen saattaa olla väin väliaikaista, arvioi Handelsbanken. Uuden kriisin laukaisijana saattaa olla Italian poliittinen takalukko.

”Emme usko valtionlainamarkkinoiden tämänhetkisen suvantovaiheen pysyvyyteen. Yksi markkinamyllerryksen käynnistäjä voisi olla kansallisten parlamenttien kieltäytyminen säästötoimista. Esimerkiksi Italian poliittinen pattitilanne voi päättyä uusiin vaaleihin ja säästötoimia vastustavaan enemmistöön, mikä kasvattaisi Italian euroeron riskiä ja nostaisi valtionlainojen riskipreemioita”, kertoo Handelsbanken markkinakatsauksessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös