Markkinakommentit

Japanin kurssiromahdus – ei sittenkään suurta dramatiikkaa

Japanilaisosakkeiden perjantain 23.5. kurssiromahduksen on pelätty olevan myrskyvaroitus maailmantalouden ja osakemarkkinoiden näkymien synkentymisestä. Nordea näkee kurssiromahduksen taustalla kuitenkin vähemmän dramaattisia syitä.

Japanin Nikkei-osakeindeksi romahti perjantaina 23.5. yli 7 prosenttia. Alkava viikkokin alkoi mollivoittoisesti, kun Nikkei laski maanantaina yli 3 prosenttia.

Japanin kurssiromahdukselle on löydetty dramaattisia selityksiä. Romahduksen syiksi on esimerkiksi tarjottu Japanin käynnistämää poikkeuksellisen aggressiivista rahapoliittista elvytyskokeilua, jonka pelätään aiheuttaneen talouden fundamenteista riippumattoman osakkeiden nousutrendin.

Myös Japanin korkojen nousu on saattanut hermostuttaa sijoittajia, samoin kuin Kiinan kasvunäkymien hidastuminen ja USA:n keskuspankki Fed:n kommentit, jotka saattavat ennakoida ns. kvantitatiivisen elvytyksen asteittaista vähentämistä.

Onko Japanin kurssiromahduksen taustalla siis perustavanlaatuisia pelkoja kansainvälisten suhdanteiden ja talouden fundamenttien heikentymisestä?

Näin dramaattisesta käänteestä ei kuitenkaan ole kyse mikäli on uskominen Nordean sijoitusstrategeja Eero Färkkilää ja Lippo Suomista. Färkkilä ja Suominen huomauttavat Nordean markkinakommenteissa, että edellä mainitut syyt ovat luultavasti vain kurssilaskun laukaisijoita, eivät sen syitä.

Varsinainen romahduksen taustalla oleva syy on Nordean mielestä varsin yksinkertainen – nimittäin markkinoiden korjausliike.

”Ensisijainen syy nopeaan korjaukseen oli nimittäin voittojen kotiuttelu voimakkaan nousun jälkeen. Japanin osakemarkkinat olivat viime marraskuun jälkeen nousseet lähes 80 prosenttia jeneissä mitattuna. Eurosijoittajallekin tuottoja oli kertynyt 40 prosenttia jenin reippaasta heikkenemistä huolimatta. Rahavirrat Japanin osakkeisiin ovat olleet erittäin voimakkaita. Maan osakkeet ovat yhä useammassa salkussa ylipainossa, ja esimerkiksi hedge-rahastoilla oli erittäin suuria Japani-sijoituksia, jotka olivat reippaasti voitolla. Niinpä voittojen kotiutusherkkyys oli korkealla”, Färkkilä ja Suominen toteavat.

Korjausliike on siis luonnollinen reaktio pitkän nousun jälkeen. Pitkän aikavälin tuottomahdollisuudet ovat Nordean strategien mukaan siten ennallaan. Japanin talouspolitiikka tukee vahvasti maan vientiteollisuuden kilpailukykyä Jenin ulkoista arvoa heikentävällä elvytyslinjalla, ja talouspolitiikan vaikutukset näkyvät jo yritysten tulosodotusten parantumisena.

Nordea pitääkin Japanin osakkeet edelleen ylipainossa sijoitussuosituksissaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös