Asunnot ja kiinteistöt

Rakentamisen suhdanteet romahtivat

Elinkeinoelämän Keskusliiton laatiman suhdannekyselyn mukaan kaikkien toimialojen luottamusindikaattorit ovat pitkän aikavälin keskiarvojen alapuolella. Selkeästi synkin tilanne on rakentamisessa.

EK:n suhdannetilannetta kuvaavat luottamusindikaattorit osoittivat, että kokonaisuutena Suomen teollisuuden luottamus pysyi jokseenkin huhtikuun tasolla. EK:n toukokuussa tekemän tiedustelun mukaan. Toukokuun luottamusindikaattorilukema on -5, kun huhtikuun tarkistettu tulos oli -6. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Kaikilla toimialoilla keskimääräistä vaisumpaa

Indikaattorin loivasta noususta huolimatta suhdannekuva on kokonaisuutena vaisu ja kapasiteetin käyttöaste matala. ”Toukokuussa vain 59 prosentilla suomalaisista teollisuusyrityksistä oli kapasiteetti täysin hyödynnettynä”, EK kertoo suhdanneraportissaan.

Suhdannekyselyn mukaan yksityisten palvelujen luottamusindikaattori heikkeni hieman, kun myynnin määrä kääntyi laskuun. Toukokuun saldoluku on -3, kun huhtikuun tarkistettu lukema oli 0. Luottamus on selvästi pitkäaikaista keskiarvoa (+15) heikompaa.

Myös Vähittäiskaupan luottamus pysyi toukokuussa heikkona. Myynti jatkoi laskussa edelliskuiden tapaan. Luottamusindikaattorin lukema oli -11, eli sama kuin kuukautta aiemmin. Pitkäaikainen keskiarvo on 0.

Pahin tilanne rakennusmarkkinoilla

Selkeästi pahin tilanne on kuitenkin rakentamisessa. Luottamusindikaattori laski selvästi toukokuussa ja on nyt reippaasti alle pitkän aikavälin keskiarvon. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku on -33, kun huhtikuun lukema oli -20. Aikasarjan pitkäaikainen keskiarvo on -6, kertoo EK suhdannekatsauksessaan.

”Rakennusyritysten tilauskanta on selvästi normaalia niukempi. Myös henkilöstökehityksestä odotetaan heikkoa, ja kausitasoitetuilla luvuilla mitatun henkilöstömäärän arvioidaan alenevan lähikuukausina”, EK toteaa.

Rakentamisen suhdanteet ovat heikentyneet voimakkaasti viime vuoden marraskuusta lähtien, jolloin suhdanneindikaattorin lukema oli vielä nollan yläpuolella.

Rakennuskohteiden kysyntä heikkoa

KTI Kiinteistötieto Oy:n laatiman kevään markkinakatsauksen mukaan kiinteistökauppoja syntyy edelleen nihkeästi, eikä merkittävää piristymistä ole odotettavissa lähitulevaisuudessa. ”Vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen kaupankäyntivolyymi jäi reiluun 300 miljoonaan euroon, mikä on yksi hiljaisimmista vuosineljänneksistä viimeisen vuosikymmenen aikana”, KTI toteaa katsauksessaan.

KTI:n mukaan kaupankäyntiä jarruttanee ennen kaikkea tulevaisuudennäkymien epävarmuus, mikä rajoittaa kysynnän vain aivan parhaisiin kohteisiin.

Erityisen huolestuttavaa on pääkaupunkiseudun toimitilavuokramarkkinoiden tilanne. Pääkaupunkiseudun tyhjien toimistotilojen määrä on noussut noin 30 000 neliöllä viimeisen puolen vuoden aikana, KTI:n markkinakatsauksessa todetaan.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Sipe

    28.5.2013 at 08:41

    Jep, Jep..ja tämä näkyy myös rakennusliikkeiden tuloksissa ja markkina-arvoissa.

    http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/taantuma+lyo+rakentajaa+idasta+ja+lannesta/a2186049

    ”Lemminkäinen jätti omistajat ilman osinkoa vuonna 2010. SRV puolitti tänä keväänä osinkonsa, joka oli pysynyt samana viisi vuotta pörssinoteerauksen alkamisesta lähtien.”

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös