Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen alueelliset hintaerot kasvussa

Tilastokeskuksen uusimpien asuntotilastojen mukaan pääkaupunkiseudun vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2012 lähtien selvästi muuta maata nopeammin. Mikä nostaa asuntojen hintoja pääkaupunkiseudulla?

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat huhtikuussa koko maassa 0,2 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,6 prosenttia.

Viime vuoden huhtikuusta hinnat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 4,7 prosenttia, kun taas hinnat laskivat muualla Suomessa 1,2 prosenttia.

Helsingin kaupungissa hinnat nousivat vuoden aikana peräti 6,1 prosenttia. Suurista kaupungeista Tampereella hinnat laskivat 1,7 prosenttia ja Oulussa laskua tuli 0,2 prosenttia.

Vuoden 2013 huhtikuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 154 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 466 euroa ja muualla Suomessa 1 639 euroa.

Miksi asuminen sitten kallistuu pääkaupunkiseudulla selvästi muuta maata nopeammin?

Professori Heikki A. Loikkanen arvioi Suomen kuvalehden nettisivuilla, että Helsingin seudun asuntojen korkea hintataso johtuu siitä, että hyvätuloiset ihmiset kilpailevat hyvistä asunnoista ja haluavat maksaa niistä paljon. Myös muuttoliike luo kysyntää pääkaupunkiseudulle.

Pääkaupunkiseudun kova asuntojen kysyntä nostaa hintatasoa myös tarjontaongelmien vuoksi. Asuntorakentamisen määrä ei yksinkertaisesti vastaa kysyntää pääkaupunkiseudulla, Loikkanen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla asuu 19 prosenttia suomalaisista ja sen bruttokansantuote on 30 prosenttia koko maan bruttokansantuotteesta. Silti pääkaupunkiseudun osuus maan pinta-alasta on vain 0,2 prosenttia, Loikkanen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös