Makrotalous

Nordea: BRIC-maiden kasvuvauhti hiipuu

BRIC-maiden, eli Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan kasvuvauhti on hiipunut maailmantalouden ongelmien pitkittyessä. Näkymät ovat nyt parantumassa, mutta 2000-luvun nopean kasvun aika on ohi, arvioi Nordea markkinakatsauksessaan.

Vaikka BRIC-maiden vauhdikas kasvuvaihde on vähitellen taas löytymässä, eivät Kiina ja varsinkaan Venäjä yllä maailmantalouden taantumaa edeltäneisiin kasvuvauhteihinsa, Nordea arvioi.

Kasvu tulee vaikuttamaan myös BRIC-maiden korkotasoon ja valuuttakursseihin. ”Vankistuvat kasvunäkymät viittaavat kiristyvään rahapolitiikkaan BRIC-maissa viimeistään ensi vuonna. Brasilia on jo kääntynyt koronnostokannalle inflaatioriskien vuoksi. Tämä myös lupailee vahvistuvia BRIC-valuuttoja, etenkin kasvu- ja kilpailukykyongelmien kanssa kamppailevaa euroa vastaan”, Nordea päättelee.

Nordean mukaan Venäjällä kasvu piti pintansa yllättävän kauan johtuen kotimaisen kysynnän hyvästä vedosta. Ongelmana Venäjällä on kuitenkin vientivolyymien ja investointien hiipuminen, sekä heikko liiketoimintaympäristö. Lisäksi Venäjän talous on hyvin riippuvainen öljyn hinnoista. ”Paluuta taantumaa edeltäneisiin, noin 8 prosentin kasvulukuihin ei ilman uudistuksia ole. Hyväksi suoritukseksi voi tänä vuonna laskea 3 prosentin kasvun”, Nordea toteaa.

Kiina on puolestaan tasapainottamassa kasvuaan yksityissektorivetoiseksi julkisten investointien rajoituksilla ja kulutusta edistämällä. Kiinan kasvu on Nordean mukaan vakiintumassa alle 8 prosentin kasvuun.

Intiassa on paljon potentiaalia, mutta maa on ajanut itsensä poliittiseen umpikujaan, Nordea arvioi. Myös vaihtotaseen ja valtiontalouden alijäämät ja korkea inflaatio ovat rajoittaneet maan talouspolitiikan liikkumavaraa. Nordea uskoo kuitenkin Intian kasvun piristyvän viime vuoden vaatimattomasta 4,5 prosentin kasvusta.

Brasilian kasvunäkymät näyttävät BRIC-maista valoisimmilta.Brasiliassa kasvu näyttää vihdoinkin olevan vauhdittumassa, kun elvytys alkaa purra: teollisuustuotanto piristyy ja investoinnit ovat vakiintuneet. Vientisektori saa tukea kiinalaisesta raaka-aineiden kysynnästä”, Nordea kertoo. Maan kasvu tulee olemaan 4 prosentin tuntumassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös