Raaka-aineet

Tällä raaka-ainesijoituksella edelleen hyvät tuottonäkymät

Erityisesti autojen katalysaattoreissa käytettävän palladiumin hinnan nousulle on useita perusteita.

Palladiumiin sijoittavan ETF:n, eli ETFS Physical Palladiums Shares (PALL)  -rahaston tuotto on noussut kuukauden aikana yli 9 prosenttia ja vuoden aikana yli 21 prosenttia. Palladiumin hintakehitys on erkaantunut esimerkiksi kullan hintakehityksestä. Kultaan sijoittavan SPDR Gold Shares (GLD) kurssi on laskenut vuoden aikana yli 13 prosenttia.

Sijoitussivusto Seeking Alphan artikkelissa ETF Trends  –verkkolehden päätoimittaja ja julkaisija Tom Lydon löytää useita perusteita, miksi palladiumin ja siihen sijoittavan ETF:n markkinahinnat saattavat nousta edelleen.

Ensinnäkin palladiumin hintaa tukevat kysyntäpuolen tekijät. Kotitaloudet ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa siirtäneet autojen hankintoja tuonnemmaksi. Nyt kun Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus on kasvussa, on odotettavissa että uusien autojen kysyntä lähtee nousuun.

Toukokuussa Yhdysvaltojen automyynti kasvoi 6 prosentista 8 prosenttiin. Vuosimyynti on palannut noin 15 miljoonan auton menekkiin.

Autojen kysynnän kasvu lisää katalysaattoreissa tarvittavan palladiumin kysyntää. Noin 90 prosenttia maailmassa tuotetusta palladiumista meni katalysaattoreiden valmistukseen vuonna 2012.

Mutta palladiumin hinnan nousua tukevat myös tarjontapuolen tekijät.

Maailman toiseksi suurimmassa palladiumia tuottavassa maassa, eli Etelä-Amerikassa, lakot uhkaavat maan palladiumin tuotantoa, Lydon kertoo. Etelä-Amerikka tuottaa 35 prosenttia maailman palladium-tuotannosta.

Venäjä puolestaan on maailman suurin palladiumin tuottaja. Maan palladium-varastot ovat hupenemassa ja kaivokset tuottavat huonompilaatuista palladiumia. Venäjän palladium-varastojen odotetaan pienentyvän jopa 50 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>