Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen koroissa nousupaineita

lainojen korkomarginaaliAsuntolainojen korkoihin kohdistuu nousupaineita korkomarginaalien nousun johdosta.

Suomen Pankin mukaan kuluvan vuoden toukokuussa asuntolainojen laskennallinen korkomarginaali oli 1,59 prosenttiyksikköä, kun se vuotta aikaisemmin oli 1,04. Suomessa uusien asuntolainojen keskimääräiset korot ovat nousseet hieman viime vuoden lopusta, vaikka markkinakorot ovat laskeneet edelleen.

Asuntolainojen korkojen nousu johtuu pitkälti siitä, että pankit ovat nostaneet uusien asuntolainasopimusten marginaaleja, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Samansuuntainen kehitys näkyy myös uusien yrityslainasopimusten marginaaleissa. Yrityslainojen (pl. asuntoyhteisöjen lainat) laskennallinen lainamarginaali oli toukokuussa 1,78 ja asuntoyhteisöjen lainojen 1,42.

Marginaalien nousu on alkanut näkyä jo kokonaiskoroissa. Suomessa uusien asuntolainojen keskimääräiset korot ovat nimittäin nousseet hieman viime vuoden lopusta, vaikka markkinakorot ovat laskeneet edelleen. Suomen Pankin mukaan uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli toukokuussa 2,02 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun lopussa 87 mrd. euroa ja keskikorko 1,48 %.

Toukokuussa asuntolainakannan vuosikasvu hidastui edelleen ja oli 4,4 %. Kotitalouslainoista oli toukokuun lopussa kulutusluottoja 13 mrd. euroa ja muita lainoja 15 mrd. euroa.

Kommentoi
Ylös
>