Raaka-aineet

Kullan hinta laskee – mutta kuinka kauan?

Sijoitussivusto Investment U näkee lyhyellä tähtäimellä kullan hinnassa laskupaineita. Pitemmällä aikavälillä kullan hinnan nousutrendille löytyy kuitenkin selkeät perusteet.

Kullan ja muiden raaka-aineiden hintakehityksen ennustaminen on tunnetusti hyvin haastavaa. Kullan hinnan pitkään jatkunut nousutrendi on taittunut ja markkinoilla on koettu muutamia kovia hintaromahduksia. Asiantuntijoiden keskuudesta ei luonnollisestikaan löydy yhteisymmärrystä siitä, mihin suuntaan kullan hinta suuntaa jatkossa.

Jatkuuko viime vuoden syksystä alkanut laskutrendi vai onko hinnan romahdus ollut jo ylireagointia?

Gold Price in US Dollars Chart

Sijoitussivusto Investment U keräsi yleisimmät kullan hinnan nousua ja laskua tukevat perustelut. Lyhyellä tähtäimellä kullan hintaan kohdistuu tekijöitä, jotka saattavat painaa hintaa vielä lisää alaspäin. Tällaisia lyhyen aikavälin hinta-ajureita ovat seuraavat:

1. USA:n keskuspankin aikeet vähentää kvantitatiivista elvytystä vahvistaa dollarin arvoa suhteessa kultaan. Kulta hinnoitellaan dollareissa.

2. Paineet korkotason nousulle vähentävät kullan houkuttelevuutta sijoituskohteena, koska kultasijoitukset eivät tarjoa korko- tai osinkotuottoa. Pitemmällä aikavälillä kullan hinta nousee korkojen noustessa koska korkojen nousun syynä on usein kohoava inflaatio. Kulta on perinteisesti turvasatama inflaatiota vastaan. Tällä hetkellä markkinoilla pelätään kuitenkin enemmän deflaatiota eli rahan arvon nousua kuin inflaatiota.

3. ETF-rahastot myyvät kultaa. ETF-rahastojen kultasijoitukset romahtivat 29 prosenttia joulukuussa 2012, ja ETF-rahastojen kultamyynnit ovat jatkuneet edelleen.

Pitemmällä aikavälillä kullan hintaan kohdistuu Investment U -sivuston mukaan kuitenkin pikemminkin nousu- kuin laskupaineita. Näitä pitkän ajan kullan hintaa nostavia tekijöitä ovat seuraavat:

1. Keskuspankit ostavat yhä kultaa. Vuodesta 2010 keskuspankit ovat enemmän ostaneet kuin myyneet kultaa. Vuoden 2012 netto-ostot olivat yli 535 tonnia kun vuotta aiemmin ostot olivat olleet 457 tonnia.

2. Laskevat hinnat vähentävät kullan tarjontaa. Kun kullan hinta laskee, laskevat myös kultakaivosyhtiöiden voitot. Tuotantokustannukset saattavat olla lähes 1200 – 1300 dollaria unssilta, joten laskeva kullan hinta pakottaa kaivosyhtiöitä vähentämään tuotantoa ja sulkemaan kaivoksia. Tällöin kullan tarjonta laskee, mikä lisää hinnan nousupaineita.

3. Kiinan kullan hankinta kasvaa edelleen. Kiinalaiset ostavat paljon fyysistä kultaa, jota he pitävät tällä hetkellä edullisena. Perinteisesti kovin kysyntä on tullut Intiasta, mutta tänä vuonna Kiinasta tuleva kysyntä ylittää Intian kysynnän.

Kommentoi
Ylös
>