Osakeanalyysit

“Nokia ostaa itselleen tulevaisuuden”

Nokia Siemens Networks

Lähde: www.nokiasiemensnetworks.com

Nokia teki merkittävän strategisen siirron ostamalla Siemensin koko osuuden verkkoliiketoiminnasta. Päätetty kauppa viritti heti arvailut järjestelyn perimmäisestä motiivista. Onko Nokia keskittymässä verkkoliiketoimintaan vai laittamassa sen myyntikuntoon? Edellinen vaihtoehto saattaisi tarkoittaa matkapuhelinliiketoiminnasta luopumista.

Nokia ostaa siis Siemensin koko 50 %:n osuuden Nokia Siemens Networksistä, joka on Nokian ja Siemensin yhteisyritys, kertoi Nokia tänään tiedotteessaan. Sekä Nokian hallitus että Siemensin hallitus ja hallintoneuvosto ovat hyväksyneet yritysjärjestelyn, jonka toteutuminen edellyttää tavanomaisia viranomaishyväksyntöjä.

Nokia kertoo, että Siemensin osuuden kauppahinta on 1,7 miljardia euroa ja kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2013 kolmannen vuosineljänneksen aikana. Suunnitellun yritysjärjestelyn toteuduttua Nokia Siemens Networksistä tulee Nokian kokonaan omistama tytäryhtiö.

Enemmän liikkumavaraa

“Nokia Siemens Networks on parantanut rakenteellisesti sekä toiminnallista että taloudellista tulostaan päämäärätietoisen strategiansa ja vahvan johtoryhmänsä ansiosta. Nokia Siemens Networks on lisäksi rakentanut selkeän johtoaseman LTE-teknologiassa, mikä tarjoaa kiinnostavan kasvumahdollisuuden. Olemme Nokiassa tyytyväisiä tästä kehityksestä ja tuemme jatkossakin Nokia Siemens Networksin toimia tuottaaksemme lisäarvoa Nokian osakkeenomistajille”, Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi yhtiön tiedotteessa.

Ilmoitus otettiin markkinoilla vastaan myönteisesti. “Tällä yrityskaupalla Nokia ostaa itselleen tulevaisuuden, tapahtuipa älypuhelin- ja featurepuhelinmarkkinoilla mitä tahansa”, kertoi Sanford C. Bernstein yhtiön analyytikko Pierre Ferragu uutistoimisto Bloombergille. Ferragun mukaan keskittyneillä ja stabiileilla verkkoliiketoiminnan markkinoilla Nokialla on tulevaisuutta.

Oleellinen kysymys on tietenkin, miksi Nokia osti Siemensin ulos.

Yksi mahdollisuus on, että nyt toteutettu kauppa on ensi askel kohti verkkoliiketoiminnan ulkoistusta. Pohjola pankin analyytikko Hannu Rauhala kertoi Taloussanomille, että Nokian kilpailijat ovat ulkoistaneet toimintaansa myös verkkopuolella.

Ostamalla NSN:n kokonaan omistukseensa, on Nokialle helpompi myydä verkkoliiketoiminta kokonaan pois myöhemmin. Lisäksi kauppahintaa on pidetty halpana verrattuna verkkoliiketoiminnan todelliseen arvoon. Yhtiö saisi siis NSN:n myynnistä kipeästi tarvitsemiaan kassavaroja matkapuhelinliiketoiminnan kehittämiseen.

Mikä on matkapuhelinliiketoiminnan tulevaisuus?

Toinen mahdollisuus on että Nokia keskittyykin jatkossa vain hyvään tuloskuntoon viritettyyn verkkoliiketoimintaan, ja myy matkapuhelinliiketoiminnan pois. Tätä vaihtoehtoa väläyttelee taloustoimittaja ja blogikirjoittaja Jouko Marttila.

“Jos ja kun kauppa Siemensin kanssa saadaan suunnitellulla tavalla valmiiksi, Nokia voi ottaa koko matkapuhelintuotantonsa tulevaisuuden uuteen harkintaan. Kiinnostusta matkapuhelimien ostoon on jo esiintynyt ja hinta epäilemättä nousee, kun Lumia-valikoiman markkina-asema vahvistuu”, Marttila kirjoittaa blogissaan.

Tässä vaihtoehdossa ratkaisevaa saattaa todellakin olla Lumia-puhelinten menekin kehittyminen, koska juuri se osa näyttää kilpailijoita kiinnostavan. Nokian älypuhelinliiketoiminnan myymisestä on huhuiltu jo pitkään.

Nokian Windows-puhelinten markkinaosuus on kasvussa Euroopassa. Kantar Worldpanel –tutkimusyhtiön mukaan Windows phonen markkinaosuus toukokuun lopussa päättyneellä kolmen kuukauden jaksolla oli 7 prosenttia, kun vuotta aiemmin osuus oli ollut 4,3 prosenttia. Toisaalta Android-käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelimien osuus Euroopassa on kasvanut jo yli 70 prosenttiin vuoden takaisesta 61 prosentista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös