Kumppaniblogit

Vierasblogi: Osakemarkkinat kesällä

osakemarkkinat kesällä (2)Osakemarkkinat toimivat kesällä säästöliekillä, koska ammattilaiset ovat lomilla ja markkinat kärsivät hiljaisemman osakekaupankäynnin seurauksista. Osinkokausi on ohi eikä kesäkauteen muutenkaan kohdistu suuria odotuksia pörssin suhteen. Lisäksi huonot uutiset tulevat ulos jostain käsittämättömästä syystä useammin kesällä kuin talvikautena.

Pitemmän ajan tilastot osoittavat, että sijoittajan kannattaisi mieluiten olla kokonaan poissa osakemarkkinoilta kesäkausi, toukokuusta lokakuulle, ja olla mukana vain marraskuusta huhtikuulle. Tällaista havaintoa esitti jo 2000-luvun alussa tunnettu sijoittajaguru Seppo Saario. Häntä jos ketään voidaan pitää kokeneena sijoittajana, jonka sanaan on totuttu luottamaan. Vieläkin tunnetumpi slogan ”In May Sell and Go Away” on amerikkalaista alkuperää eli myy toukokuussa ja poistu markkinoilta. Tätä hokemaa on pyritty todentamaan jälkikäteen, mutta sen luotettavuudesta ei ole saatu varmaa näyttöä. Historiallisia tietoja ei voida suoraan hyödyntää tulevaisuudessa, koska markkinatilanteet vaihtelevat vuosittain eivätkä vuodet ole toistensa kaltaisia.

Yksi syy kesäkauden huonoihin osakemarkkinoihin saattaa yksinkertaisesti olla tavallisten sijoittajien rahantarve. Osakkeita myydään, koska loma-aika vaatii rahaa. Matkustelu maksaa ja eivätkä perheen muutkaan kesäpuuhat ole ilmaisia.  Sijoitustilillä on helppo paikata kasvaneista menoista syntynyttä vajetta. Kesäkausi vähentää muutekin taloudellista toimeliaisuutta lomien vuoksi. Niinpä kaupankäyntivolyymin lasku pörssissä aiheuttaa osakekurssien hiipumista kesällä, mikä usein jatkuu pitkälle syksyyn.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että yllämme roikkuu hiuskarvan varassa se tunnettu ”Damokleen miekka”.  Ohuen langan kesto riippuu USA:n keskuspankin FED’in tulevista päätöksistä.  Keskeinen kysymys on FED’in kanta elvytyksen jatkoon. Kukaan ei tiedä, milloin sitä aiotaan vähentää.  Osakekurssien viimeaikainen nousu on merkittävältä osiltaan johtunut ”halvasta rahasta”. Niinpä sijoittajat odottavat USA:n keskuspankin elvytyspäätöksiä pelonsekaisin tuntein. Epävarma ilmapiiri on omiaan vähentämään toiveikkuutta talouskasvun vakaudesta. Tunnelmat ovat hermostuneet ja odottavat. Epävarmuus heijastuu markkinoilla kurssien heilumisena eli markkinat ovat nyt aiempaa volatiilimmät. On tavallista se, että markkinat heiluvat kesällä normaalia enemmän ja horjuttavat sijoittajien luottamusta. Hermostumista lisää vielä se, että osakemarkkinat nousivat seitsemän perättäistä kuukautta saavuttaen toukokuussa uudet huippulukemat. Kun huipulla viriää tuli, niin laskupelot alkavat voittaa alaa.

Kuluvan kesän pelkotiloja ovat lisänneet myös Kiinan keskuspankin arvaamattomat toimet. Rahahanoja on käytännössä kiristetty, vaikka siitä ei ole avoimesti tiedotettu. Salaisessa kokouksessa on näin ilmeisesti päätetty ja markkinat ovat ”haistaneet” tilanteen, koska lyhyet korot ovat nousseet huimaaviin yli 10 prosentin lukuihin.  Tällaista ”myrkkyä” eivät mitkään osakemarkkinat kestä. Kiinassa osakkeiden päivittäiset useiden prosenttien arvon pudotukset ovat olleet seurauksena.

Salkunrakentajan haaste on sinä miten toimia kesäkautena. Onko viisasta vähentää riskisiä sijoituksia ja pitää merkittävä osa käteisenä odottamassa kesäkauden ”dippejä” ja hyödyntää ostajan apajat tilanteen tullen? Tavallinen osakesäästäjä ajaa ”samoilla raiteilla” kesät talvet. Osta ja pidä sijoittajatkin voisivat hyötyä kesäilmiöstä, jos osaavat olla ajoissa liikkeellä. Tällainen markkinamyötäinen ajattelu on mielestäni ollut salkulle hyväksi varsinkin Helsingin pörssiin sijoittaville, koska kyseessä ovat melko sykliset osakkeet ja sykliset markkinat.

Kesällä voisi olla syytä vähentää syklisiä (suhdanneherkkiä) osakkeita ja keskittyä defensiivisiin, koska kurssivaihtelut eivät heiluta koko salkun arvoa niin voimakkaasti, kun salkusta puutuvat riskisimmät osakkeet. Sykliset osakkeet ovat omiaan nousevilla markkinoilla, mutta epämääräisillä tai laskevilla markkinoilla defensiiviset osakkeet ovat turvallisempi ratkaisu.  Tällä hetkellä investointien ollessa globaalistikin matalalla tasolla defensiiviset osakkeet ovat muutenkin parempi ratkaisu kenelle tahansa sijoittajalle, kesäkaudesta puhumattakaan.

Se mikä nousee nopeasti, tulee yhtä varmasti alas.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Miigu

  29.6.2013 at 09:12

  Olisiko nyt myös niin, että osakemarkkinoiden ”trendikasvu” on tällä erää ohi. Jatkossa tuottoja on ehkä haettava entistä enemmän huolellisella osakepoiminnalla.

  • Tapio Haavisto

   3.7.2013 at 15:30

   Loppuvuonnakin kasvu saattaa jatkua, mutta ehkä trendi saattaa vielä notkahdella useita kuukausia? Yleensä osakemarkkinat nousevat vasta lähellä vuodenvaihdetta, jos yleensä niin tekevät? Enpä lähde veikkaamaan mitään!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös