Asunnot ja kiinteistöt

Onko asuntojen hinnoissa jo laskupaineita?

ARA vuokra-asunnotTilastokeskuksen mukaan asuntojen hintojen nousu näyttää nyt pysähtyneen Suomessa. Saksalaispankki väläyttelee jo mahdollisen asuntokuplan riskiä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat toukokuussa koko maassa 0,2 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,5 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat nousivat 0,8 prosenttia. Viime vuoden toukokuusta hinnat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,4 prosenttia ja muualla Suomessa 0,6 prosenttia.

Vuoden 2013 toukokuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 204 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 505 euroa ja muualla Suomessa 1 693 euroa, Tilastokeskus kertoo tiedotteessaan.

Asuntojen hintojen nousu näyttäisi nyt siis pysähtyneen. Vastikään saksalainen Commerzbank arvioi asuntojen hintojen mahdollisesti jopa lähtevän laskuun Suomessa. Asiasta raportoi Suomessa ensimmäisenä Taloussanomat.

Commerzbankin mukaan Suomen kaltaiset maat tulevat kärsinään Euroopan keskuspankin pitkään jatkuneesta löysästä rahapolitiikasta. Alhainen korkotaso luo pankin mukaan riskin kiinteistökuplasta.

Toisaalta Suomessa työvoimakustannukset ovat nousseet voimakkaasti maailmanlaajuisen talouskriisin alusta lähtien, ja tämä on vähentänyt kilpailukykyä.

Eli löysä rahapolitiikka yhdistettynä kilpailukyvyn heikentymiseen saattaa luoda kiinteistömarkkinoille vaarallisen yhtälön, joka pahimmillaan purkautuu asuntojen hintojen romahduksena.

Kommentoi
Ylös
>