Yritysuutiset

Nokian toinen vuosineljännes pähkinänkuoressa

Nokia Lumia 925Nokian toisen vuosineljänneksen osavuosikatsaus ei tarjonnut positiivisia yllätyksiä, mutta ei pahoja pettymyksiäkään.

Lumia-älypuhelinten myynnin kasvu oli suurin piirtein odotusten mukaista. Pahiten pelättiin kassan romahdusta. Nettokassa pysyi kuitenkin yli 2 miljardissa. Yhtiön kannattavuus on kuitenkin yhden tukijalan varassa.

Tulos

Nokia punnersi osakekohtaisen tuloksen ilman kertaeriä (ei-IFRS) tasan nollaan, kun vuotta aiemmin tappiota kertyi 0,08 euroa osaketta kohden. Analyytikoiden konsensusennusteiden mukainen tulosodotus oli toiselle vuosineljännekselle lievästi miinusmerkkinen.

Nokian kannattavuus oli verkkoliiketoiminnan varassa.

Lumia-älypuhelimet

Nokia kertoi myyneensä 7,4 miljoonaa Lumia-puhelinta, mikä on 32 prosenttia enemmän kuin tammi-maaliskuussa. Kasvua selittää ennen kaikkea halvemman hintaluokan Lumia-puhelinten, etenkin Lumia 520:n tulo myyntiin. Ensimmäisen kerran yhtiön kaikki myymät älypuhelimet olivat Windows Phone –käyttöjärjestelmän puhelimia. Symbian-järjestelmä on nyt siis lopullisesti kuopattu.

Lumia-puhelinten myynti oli suurin piirtein odotusten mukaista. Mikäli myynti olisi painunut alle 7 miljoonan, olisi se ollut selvä pettymys asiantuntijoille ja sijoittajille.

Toisaalta älypuhelinliiketoiminnassa huolestuttavaa on keskihinnan lasku. Lumia-puhelinten halvempien mallien kasvu johti keskihinnan laskuun. Älypuhelinten keskihinta laski 157 euroon, kun se oli vielä vuoden alussa 191 euroa. Keskihinnan lasku oli ennakoitua nopeampaa.

Myynnin painottuminen halvempiin malleihin on sikäli ikävä uutinen, että Nokia on edelleen kilpailijoita perässä parempikatteisissa kalliimman hintaluokan älypuhelimissa. Tosin toisen vuosineljänneksen myynneissä ei vielä näy uuden lippulaivapuhelimen, Lumia 1020:n myynti.

Yhtiö luottaa Lumia-puhelimien kasvuun jatkossakin. Nokia toteaa tiedotteessaan, että Lumia-älypuhelinten että Mobile Phones -laitteiden laajemman saatavuuden tukemana Devices & Services -liiketoiminnan liikevaihto on korkeampi vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä vuoden 2013 toiseen neljännekseen verrattuna.

Peruspuhelimet

Peruspuhelimien myynti laski vajaaseen 54 miljoonaan kappaleeseen. Ensimmäisellä kvartaalilla Nokia myi peruspuhelimia vajaat 56 miljoonaa laitetta. Markkinoilla oli esitetty pelkoja peruspuhelinmyynnin romahtamisesta, mitä ei siis nyt tapahtunut.

Verkkoliiketoiminta

Nokia Siemens Networksin liiketulos parani toiselta vuosineljännekseltä selvästi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vaikka myynti jäikin alhaisemmaksi. Verkkoliiketoiminnan liikevoittoprosentti oli Nokian aiemmin arvioimaa selvästi parempi.

NSN:n liikevoittoprosentti oli 0,3 prosenttia, mutta yhtiö arvioi kannattavuuden parantuvan edelleen jatkossa. “Nokia ja Nokia Siemens Networks arvioivat Nokia Siemens Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä noin 7, vaihteluvälin ollessa 4 prosenttiyksikköä tämän ylä- tai alapuolella”, yhtiö kertoo pörssitiedotteessaan.

Kassatilanne

Nokian kassa supistui edelleen, mutta ei odotuksia enempää. Nettokassa oli kesäkuun lopussa 4,1 miljardia euroa ja ensimmäisen neljänneksen lopussa nettokassa oli vajaat 4,5 miljardia euroa. Nettokassa siis supistui 400 miljoonaa euroa, mikä oli suurin piirtein odotetun suuruinen lasku. Reutersin keräämien tietojen mukaan analyytikot odottivat kassan supistuvan 4,05 miljoonaan euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös