Yritysuutiset

Kuohunta Nokian ympärillä paisuu

Stephen-Elop.jpgStephen Elopin palkkio ei ole ainoa asia joka hämmentää Nokian osakkeenomistajia. Yhtiön yhtiökokouksen taustamateriaalista on löytynyt lause, joka herättää epäilyt että Stephen Elop olisi valmistellut kauppaa Microsoftille toimikautensa alusta alkaen.

Yhtiökokousmateriaalin Microsoft-riskeihin liittyvässä osioissa Nokia kertoo seuraavaa: ”tietyillä ylemmän johtomme jäsenillä voi olla D&S-liiketoiminnan myynnissä muitakin intressejä kuin osakkeenomistajillamme tai johdon intressit saattavat poiketa osakkeenomistajiemme intresseistä”.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

Lause tukee vahvasti kovimpia salaliittoteorioita. Stephen Elopin on väitetty olevan ”troijan hevonen”, jonka tehtävä on ollut alusta alkaen hoitaa vain matkapuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius ei säästele sanojaan taustamateriaalista.

”Jos siellä on ollut tällainen kuvio, että etukäteen on sovittu myymisestä pelkästään Microsoftille, niin siinä on kyllä osakkeenomistajia huijattu pahan kerran”, Rothovius jyrähtää Ilta-Sanomille.

Rothovius kysyy varsin aiheellisesti, miksi matkapuhelinliiketoimintaa kaupattiin pelkästään Microsoftille? Olisiko matkapuhelinliiketoiminnalle ollut mahdollisesti muitakin ostajia, jotka ehkä olisivat voineet tarjota paremman hinnan?

Rothoviuksen suuttumusta on helppo ymmärtää. Yhtiökokousmateriaalin lause vaikuttaa perin kummalliselta yleisemminkin omistajien oikeuksien näkökulmasta. Miten voi olla mahdollista, että Nokian johdolla voi, tai saa olla ylipäätänsä mitään muita intressejä kuin omistajien edun ajaminen?

Yhtiökokouksesta on tulossa harvinaisen mielenkiintoinen. Etukäteen on arvioitu että suuret omistajat, kuten esimerkiksi suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt, tulevat kaikesta huolimatta hyväksymään kaupan.

Nokia on kommentoinut yhtiökokousmateriaalia. Yhtiön mukaan tällaiset kohdat ovat tyypillisiä yhtiökokouksien yhteydessä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös