Markkinakommentit

Vietnamissa osakkeiden arvostustaso houkutteleva

Vietnam osakemarkkinatReunamarkkina Vietnam on kärsinyt viime vuosina useista taloudellisista ongelmista. Rahastoyhtiö PYN osoittaa syyskuun asiakaskirjeessään kuitenkin useita tekijöitä joiden perusteella maan osakemarkkinoilla näyttää nyt olevan selvää tuottopotentiaalia.

Vietnam on yksi niistä reuna- eli frontier-markkinoista, joiden pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat erinomaiset. Maan osakepörssin viime vuosien kehitys on ollut kuitenkin vaisua.

PYN Rahastoyhtiön salkunhoitaja Petri Deryng toteaa syyskuun asiakaskirjeessään, että Vietnam on pitkään kärsinyt pankki- ja kiinteistösektorien ongelmista. Esimerkiksi luksusasuntojen hinnat ovat laskeneet 50 prosenttia. Pankit puolestaan puhdistavat taseitaan ongelmaluotoista. Vietnamin osakepörssissä pankkisektorin osuus on varsin korkea.

Myös maan valuuttakurssi on aiheuttanut ulkomaisille sijoittajille päänvaivaa. Vietnamin hallitus on devalvoinut maan valuutan dongin ulkoista arvoa useita kertoja, jotta maa saisi vaihtotaseen tasapainoon.

Tällä hetkellä kuitenkin sekä Vietnamin kansantalouden kehityssuunta että osakemarkkinoiden arvostustaso tekevät maasta mielenkiintoisen sijoituskohteen. Deryng tuo asiakaskirjeessään esille useita tärkeitä tekijöitä jotka tekevät Vietnamin osakemarkkinoista tällä hetkellä houkuttelevan.

Vientisektorin vahvistuminen

Vietnamin ulkomaankaupan osuus maailman vientikaupasta on kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana (v.2008 osuus oli 0,35%, nyt 0,7%).

Vaihtotaseen voimakas kohentuminen

Vietnamin vaihtotase on ollut 2000-luvun alusta alkaen negatiivinen aina vuoteen 2011 asti. Devalvaatioiden ansiosta vaihtotase on kuitenkin vuodesta 2012 lähtien ollut reilusti positiivinen. Kuluvan vuoden ennuste lupailee vaihtotaseen ylijäämän kasvavan edelleen.

Valuutan ulkoisen arvon uskottavuus

Deryng arvioi, että Vietnamin keskuspankki on devalvoinneilla löytänyt valuutalle jo uskottavan tason ja saanut Vietnamin dongin valuuttakurssin vakaantumaan. Lisäksi ihmisten säästöt suuntautumaan dong-pohjaisiin kohteisiin kullan ja US-dollarin sijasta.

Pitkällä aikavälillä valuutan arvo saattaa jopa nousta. “En usko dongin vahvistuvan lähiaikoina, mutta viiden vuoden periodilla se on mahdollista”, Deryng arvioi. Valuutan vahvistuminen hyödyttäisi suoraan Vietnamin markkinoille sijoittaneita ulkomaisia sijoittajia.

Positiivinen tuloskehitys

Vietnamin pörssin osakkeiden tulokset ovat kasvaneet kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla keskimäärin 9,3 prosenttia. Ilman pankkisektoria tuloskasvua on tullut peräti 19,1 prosenttia.

Osakkeiden alhainen arvostustaso

Vietnamin pörssin osakkeiden tasepohjainen arvostustaso on selvästi pitkän aikavälin keskimääräisen tason alapuolella. Pitkän aikavälin keskimääräinen osakkeiden markkina-arvo suhteessa kirja-arvoon on ollut 2,8 kertainen. Tällä hetkellä arvostuskerroin on vain noin 1,5.

Vietnamin markkinoille voi sijoittaa esimerkiksi PYN-yhtiön tarjoaman sijoitusrahaston kautta. PYN Rahastoyhtiön erikoissijoitusrahasto Eliten salkun pääkohteet ovat Vietnam ja Kiina.

Vietnamin markkinoille voi sijoittaa kahden ETF:n, Market Vectors Vietnam ETF:n sekä DB X-Trackers FTSE Vietnamin kautta.

1 kommentti
  • Vietnamia on kokeiltu tosin jo useita vuosia sitten. Osakemarkkina ( siis ETF) muistuttaa kovasti Suomen osakemarkkinoita eli on erittäin volatiili.

    Jos yleinen suhdanne on nousussa, vain silloin kannattaa kokeilla pienellä panoksella Vietnamia. On siis tosi hyvä voimakkaasti nousevilla markkinoilla, mutta vastaavasti tosi huono laskevilla markkinoilla. Tässäpä ongelmaa pohdittavaksesi.

    Mieluimmin pelaisin suomalaisilla osakkeilla, mutta voihan tätä kokeillakin joskus, ties milloin??

    tapio.haavisto@siop.fi

  • Ylös
    >