Talouden trendit

Yrittäjien maksuvaikeudet kasvussa

velkaPienten ja keskisuurten yrityksillä on yhä enemmän vaikeuksia selviytyä maksuistaan, kerrotaan Suomen Yrittäjien tiedotteessa. Maksuvaikeuksien kasvuun on muitakin syitä kuin talouden taantuma.

Suomen Yrittäjien julkaisen pk-barometrin mukaan joka viides yritys raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana. Näiden yritysten osuus on pysynyt 14-20 prosentin haarukassa jo kolmen vuoden ajan.

”Huolestuttavaa on kuitenkin se, että maksuvaikeuksia kokeneiden yritysten määrä on noussut alkuvuodesta kahdella prosenttiyksiköllä. Suurin muutos huonompaan on tapahtunut 10-19 hengen yrityksissä. Eniten maksuvaikeuksia on puolestaan 20-49 henkeä työllistävillä yrityksillä”, Yrittäjien tiedotteessa kerrotaan.

Maksuvaikeudet johtuvat tutusta syystä – heikosta taloustilanteesta. Tilannetta on vaikeuttanut myös suurten yritysten yksipuolisesti pidentämät laskujen maksuajat, sekä pankkien ja rahoituslaitosten kiristynyt luotonanto.

Barometriin vastanneista pk-yrityksistä yli 40 prosenttia kertoo joutuneensa sopeutumaan yli 30 päivän maksuaikoihin yritysten välisissä maksuissa.

”Pitkiin maksuaikoihin törmänneistä kolmannes sanoo maksujen viipyvän yli 60 päivää, mikä on täysin kohtuutonta. Ylipitkät maksuajat kiristävät maksuvalmiutta ja uhkaavat lukuisten pk-yritysten toimintamahdollisuuksia”, sanoo Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm.

Suomen Yrittäjien mukaan yritysten liikevaihtoluvut ovat vakiintuneet tasolle, joka on vain puolet hyvän talouskehityksen aikaisiin lukuihin verrattuna. Myös kannattavuusluvut laskevat vauhdilla. Pahin tilanne on kaupan alan yrityksissä, joista joka kolmas arvioi kannattavuutensa heikentyvän seuraavan vuoden aikana. Muillakin toimialoilla samaa viestiä kertoo joka neljäs yrityksistä.

”Myös yritysten vakavaraisuuden muutosodotukset ovat harvoin olleet yhtä alhaalla kuin uusimmassa barometrissa”, tiedotteessa todetaan.

Kommentoi
Ylös
>