Yritysuutiset

Neste Oilin positiivinen tulosvaroitus tuli puun takaa

NExBTL Neste OilNeste Oilin ilmoitus tulosohjeistuksen nostosta yllätti niin sijoittajat kuin asiantuntijatkin.

Neste Oil ilmoitti koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton paranevan merkittävästi vuodesta 2012 ja arvioi sen ylittävän 530 miljoonaa euroa vuonna 2013.

Aiemmin Neste Oil odotti koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton paranevan selvästi vuodesta 2012, mutta arvioitu vertailukelpoinen liikevoitto oli vain 355 miljoonaa euroa.

Tulosnäkymien parannus on siis merkittävä.

Tulosnäkymien parantuminen perustuu Neste Oilin oletukseen, että viitejalostusmarginaali pysyttelee viime vuosille tyypilliseen tapaan 5 dollarin barrelitasolla ja uusiutuvien polttoaineiden tulos kehittyy odotetusti.

Odotettua parempi tuloskehitys johtuu pääosin uusiutuvien polttoaineiden hyvästä tuloksesta, yhtiö kertoo tiedotteessaan.  Segmentin vertailukelpoisen liikevoiton Neste Oil odottaa ylittävän 200 miljoonaa euroa vuonna 2013. Aiemmin yhtiö odotti sen ylittävän 120 miljoonaa euroa.

”Uusiutuvien polttoaineiden hyvä kehitys johtuu uusiutuvan dieselin korkeammista myyntimääristä erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoilla sekä onnistuneesta marginaalien hallinnasta ja laajan raaka-ainepohjan hyödyntämisestä”, Neste Oil kertoo pörssitiedotteessaan.

Neste Oilin osakekurssi lähti välittömästi rajuun nousuun. Näkymien parantuminen on täytynyt olla jonkinmoinen yllätys myös analyytikoille, sillä viimeisten kolmen kuukauden aikana suositukset eivät ole juurikaan muuttuneet.

Ennen positiivista tulosvaroitusta Neste Oil sai Financial Timesin tietokannan mukaan peräti 7 ”vähennä” suositusta ja 3 ”myy”-suositusta.

Neste Oil antoi jo toisen kvartaalin osavuosikatsauksessa myrskyvaroituksen uusiutuvien polttoaineiden näkymien parantumisesta.

”Erittäin hyvä kehitys Uusiutuvissa polttoaineissa jatkui, ja segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 33 miljoonaa euroa. Markkinaolosuhteet pysyivät suotuisina, ja edistyimme hyvin Pohjois-Amerikan markkinoiden avaamisessa. Onnistuimme myös laajentamaan raaka-ainevalikoimaa ja siten lisäämään joustavuutta. Kaiken kaikkiaan Uusiutuvien polttoaineiden tulevaisuus näyttää positiiviselta”, Neste Oil kertoi osavuosikatsauksessaan.

Kommentoi
Ylös
>