Makrotalous

Suomen kauppatase jälleen miinuksella

vientiTullin ennakkotietojen mukaan Suomen tavaraviennin arvo supistui heinäkuussa kolme prosenttia ja jäi 4,4 miljardiin euroon.

Tuonti puolestaan kasvoi kaksi prosenttia ja kohosi 4,7 miljardiin euroon.

Syy heikentyneeseen kauppataseeseen löytyy tällä kertaa Euroopan ulkopuolelta. Heikosti kehittynyt vienti EU:n ulkopuolelle painoi vientiä alaspäin, kun taas tuonti kasvoi lisääntyneen ulkokaupan vuoksi.

Kauppatase palasi heinäkuussa jälleen alijäämäiseksi kahden ylijäämäkuukauden jälkeen, Tulli kertoo tiedotteessaan. Alijäämää syntyi 280 miljoonaa euroa. Koko alkuvuoden aikana tammi-heinäkuussa vajetta on kertynyt 845 miljoonaa euroa. Pelkästään heinäkuun vaje selittää siis kolmanneksen koko alkuvuoden alijäämästä.

Viime vuonna heinäkuun tase oli 59 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi-heinäkuun tase yli 1,5 miljardia euroa alijäämäinen.

Tärkeistä vientimaista Ruotsi ja Iso-Britannia päätyivät heinäkuussa selvään kasvuun. Vienti Venäjälle puolestaan supistui vuoden takaisesta ja tuonti kasvoi voimakkaasti; kasvu johtui suureksi osaksi viime vuoden poikkeuksellisen vähäisestä tuonnista.

Tuonti Norjasta ja Yhdysvalloista väheni jyrkästi. Pudotus johtui vertailuvuodelle ajoittuneesta norjalaisen raakaöljyn ja yhdysvaltalaisten lentokoneiden tuonnista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös