Yritysuutiset

Ollila: Microsoftin käyttöjärjestelmään siirtyminen oli Nokian virhe

Jorma OllilaNokian entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila paljastaa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa poikkeuksellisen avoimesti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan romahduksen syyt.

Ollilan mukaan matkapuhelinliiketoiminnan ongelmiin ei ole yksittäistä syytä, vaan se on monen asian summa.

Ollila myöntää Helsingin Sanomien haastattelussa kuitenkin yhden perimmäisen syyn – ohjelmisto-osaamisen puutteet.

Ongelma oli tiedossa jo 90-luvulla ja sen korjaamiseksi oli suunnitelmia, jotka eivät kuitenkaan toteutuneet.

”Matkapuhelinyksiköllä oli aikoinaan Piilaaksossa tuhat ihmistä, joiden piti haistella ohjelmistokehityksen uusia tuulia. Mutta emme onnistuneet siinä samalla tavalla kuin Google ja Apple myöhemmin. Tämä on se keskeinen Nokian epäonnistuminen.”

Ongelman valtava laajuus ymmärrettiin kesällä 2007. Symbian-järjestelmä oli vanhentumassa ja Apple julkaisi iPhone-puhelimensa, josta tuli valtava hitti älypuhelinmarkkinoilla.

Apple panosti ohjelmistoihin aivan eri tavalla kuin Nokia. Lisäksi Apple keskittyi kalliisiin älypuhelimiin. Nokiakin oli miettinyt samaa, mutta operaattorit halusivat edullisia puhelimia, Ollila kertoo.

Pari vuotta aikaisemmin oli aloitettu avoimeen lähdekoodiin perustuvan Meego- käyttöjärjestelmän suunnittelu.

Ollila kertoo, että loppuvuodesta 2010 Nokian hallitus pohti jatketaanko Symbianilla ja Meegolla vai siirrytäänkö Microsoftin käyttöjärjestelmään.

”Arvioidessamme hallituksessa yhtiön kilpailukykyä 2–3 vuoden aikavälillä näillä käyttöjärjestelmillä, siihen liittyi suuria riskejä. Erittäin pitkän ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyimme Microsoftiin, jota muuten ulkopuoliset neuvonantajamme, yhtiön johto ja tuotekehitys myös laajasti tukivat.”

Sitten Ollila paljastaa jotain yllättävää. Päätös Microsoftiin siirtymisestä oli Ollilan mukaan suuri virhe. Nokian Microsoft-älypuhelimet eivät pärjänneet kilpailussa Androidille ja Applelle.

Helmikuussa 2013 Microsoftin tappiot olivat jo niin suuret, että Nokian hallitus päätti aloittaa neuvottelut Microsoftin kanssa matkapuhelinliiketoiminnan myymisestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös