Markkinakommentit

Yhdysvaltojen velkakriisiin väliaikainen ratkaisu

USA edustajainhuoneYhdysvaltojen senaatti ja edustajainhuone ovat päässeet viime hetkellä yhteisymmärrykseen maan velkakaton nostosta ja hallinnon avaamisesta, kertoo CNN. Ratkaisu tapahtui aivan viime hetkillä. Ilman velkakaton nostoa Yhdysvallat ja koko maailmantalous oli vaarassa ajautua kaaokseen.

Esityksen velkakaton nostosta ja suljetun hallinnon avaamisesta valmistelivat senaatin enemmistöryhmän johtaja, demokraatti Harry Reid ja vähemmistöryhmän johtaja Mitch McConnell. Ensin sopimuksen hyväksyi senaatti, ja myöhemmin edustajainhuone hyväksyi senaatin esityksen yllättävän selvin äänin 285-144.

Presidentti Barack Obama lupasi hyväksyä lain välittömästi, kun edustajainhuone tuo sen hänelle. Tämän jälkeen suljettu hallinto voidaan avata välittömästi.

Päätetty sopimus takaa USA:n valtion rahoituksen ensi vuoden tammikuun 15. päivään asti ja pidentää velkakaton määräaikaa helmikuun 7. päivään asti. Lisäksi sopimuksessa päätettiin käynnistää budjettineuvottelut pitemmän aikavälin menosuunnitelmaa varten.

Sopimus lopettaa Yhdysvaltain hallinnon yli kaksi viikkoa kestäneen pakkolomautuksen ja estää maata vajoamasta maksukyvyttömyyteen. Päätös ei tullut yhtään liian aikaisin, sillä ilman velkakaton nostopäätöstä maa olisi ajautunut hyvin nopeasti maksukyvyttömyyteen. Liittovaltion rahat olisivat loppuneet viimeistään lokakuun loppuun mennessä, jos velkakattoa ei olisi nostettu.

Osakemarkkinat olivat päätöksen jälkeen nousussa Aasiassa. Tosin päätöstä edeltäneet kurssireaktiot ovat olleet melko vaimeita. Sijoittajat ovat jo oppineet, että amerikkalaispoliitikot ovat päätöksissään puun ja kuoren välissä, ja siksi pakotettuja tekemään välttämättömät päätökset. USA:ta ei yksinkertaisesti voida päästää maksukyvyttömyyteen poliittisella päätöksellä.

Päätös on kuitenkin vain väliaikainen helpotus liittovaltion velkaongelmaan. Uusi vääntö valtion menoista ja lainakatosta on edessä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.

Kommentoi
Ylös
>