Asunnot ja kiinteistöt

Rakentaminen romahtanut 1990-luvun laman tasolle

rakentaminenAsuinrakennusten rakennusluvat romahtivat elokuussa lähes 30 prosenttia. Rakennusteollisuus RT arvioi ettei rakennustöiden volyymi kasva vielä ensi vuonnakaan.

Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotietojen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2013 elokuussa yhteensä 2,1 miljoonalle kuutiometrille. Tämä on peräti 20,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myönnettyjen rakennuslupien määrä ei ole ollut kertaakaan näin alhainen koko 2000-luvulla.

Erityisen paljon romahtivat asuinrakennusten rakennusluvat. Asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni 28,5 prosenttia. Muulle kuin asuinrakentamiselle myönnettyjen lupakuutioiden määrä väheni 14,9 prosenttia vuoden 2012 elokuusta.

Myönnettyjen rakennuslupien määrä ennakoi tulevaa rakentamista. Siksi rakennuslupien määrän romahdus ei vielä tietenkään näy toteutuneessa rakentamisessa, joka on sekin laskussa. Vuoden 2013 elokuussa käynnissä olevan rakennustuotannon volyymi väheni 7,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asuinrakentamisen volyymi väheni elokuussa 4,7 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 10,6 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakennusteollisuus RT ennakoi syksyn suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen pysyy vielä ensi vuodenkin miinuksella.

Talonrakennustöitä arvioidaan aloitettavan kuluvana vuonna yhteensä 31 miljoonan kuutiometrin edestä eli 6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, kertoo RT. Taso on jopa alempi kuin vuoden 2009 taantumassa. Ensi vuoden aloitusmäärien odotetaan pysyvän suurin piirtein ennallaan.

“Kokonaisuutena näin alhaisella tasolla on viimeksi oltu suuren laman jälkimainingeissa vuonna 1998”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Kivekäs kertoo.

Rakentamisen pohjatöiden vähentyminen rasittaa myös infrakrakentamista.

RT:n mukaan uusia väylähankkeita ei ole juuri lähtenyt liikkeelle. Vain Länsimetron ja Kehäradan suuret ratahankkeet ovat pitäneet volyymiä yllä. Maa- ja vesirakennusinvestoinnit ovat edellisen kerran olleet näin vähäisiä vuonna 1996. Valtion elvytystoimistakaan ei ole infralle sanottavasti apua, sillä ne kohdistuvat valtaosin korjausrakentamiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös