Osakeanalyysit

Tavarataloketju Anttila on Keskon murheenkryyni

Lähde: Kesko Oyj.

Lähde: Kesko Oyj.

Keskon lokakuun myyntiluvut olivat odotetusti heikot. Eteenkin Käyttötavarakaupan tilanne on pelottavan huono, arvioi analyysitalo Inderes.

Kesko-konsernin myynti ilman arvonlisäveroa oli lokakuussa 2013 vajaat 827 miljoonaa euroa euroa ja se laski 2,5 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna.

Keskon vakain liiketoiminto, ruokakauppa, kuitenkin kasvoi 3,2 prosenttia vajaaseen 392 miljoonaan euroon.

Käyttötavarakauppa ei vedä

Vaikein tilanne on käyttötavarakaupassa, jonka myynti oli lokakuussa vajaat 127 miljoonaa euroa ja se laski peräti 11,5 prosenttia. Keskon mukaan myynnin kehitykseen vaikuttivat erityisesti tavaratalokaupan myynnin lasku sekä Mustan Pörssin ja Venäjän Intersportin verkostomuutokset.

Rautakaupan myynti oli lokakuussa vajaat 240 miljoonaa euroa ja se laski 7,5 prosenttia. Myynnin kasvu paikallisissa valuutoissa ja ilman Norjan kauppiasmuutosten vaikutusta oli 2,1 prosenttia. Kotimaassa myynti oli edellisen vuoden tasolla. Ulkomailla myynti laski euromääräisesti 12,8 prosenttia. Ulkomaan toimintojen myynnin kasvu paikallisissa valuutoissa ja ilman Norjan kauppiasmuutosten vaikutusta oli 3,4 prosenttia.

Rautakaupan lasku olisi kuitenkin voinut olla pahempikin. Analyysitalo Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa, että rautakaupan laskun pohjat alkavat olla nyt näkyvissä.

”Johtuen Rautakaupassa toteutetuista säästötoimista tarjoaisi pienikin liikevaihdon kasvu hyvää vipuvaikutusta divisioonan tulokselle”, Inderes toteaa. Myös kasvua osoittanut Ruokakauppa tulee jatkamaan vahvaa tuloskehitystään Q3:n aikana, Inderes toteaa.

Tavarataloketju Anttila riippakivenä

Sen sijaan Käyttötavarakaupan tilanne näyttää menevän entisestään huonompaan suuntaan. Murheenkryyni on tavarataloketju Anttila.

”Etenkin Anttilan osalta on alan rajut rakennemuutokset uhkaavat johtaa tilanteeseen, jossa sen toiminta on äärimmäisen vaikea saada jatkossa kannattavaksi. Toistamme näkemyksemme siitä, että Kesko tarvitsee uusia säästötoimia Käyttötavarakaupassa”, Inderes toteaa.

Käyttötavarakaupassa laskua tuli jo tammi-syyskuun aikana 8,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yksistään Anttilan liikevaihto laski lähes 18 prosenttia.

Käyttötavara-segmenttin liiketoiminta on ollut kuluvana vuonna kannattamatonta, sillä tammi-syyskuun liikevoitto oli tappiolla vajaat 30 miljoonaa euroa.

Kesko onkin käynnistänyt toimenpiteet käyttötavaraliiketoimintojen uudistamiseksi. Konserni kertoi lehdistötiedotteessaan, että K-citymarketin ja Anttilan johto uudistuu 15.11.2013 alkaen.

Uudistusten tavoitteena ovat Keskon mukaan myynnin ja tuloksen parantaminen, markkinoinnin uudistaminen sekä toiminnan tehostaminen. Muutoksilla yhtiö vauhdittaa myös NetAnttila-, citymarket.fi- ja Kodin1.com -verkkokauppojen kehitystä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös