Talouden trendit

Mullistaako Toyotan vetyauto automarkkinat?

Toyota FCV konseptiauto. Lähde: Toyota.

Toyota FCV konseptiauto. Lähde: Toyota.

Toyota on onnistunut parantamaan polttokennoista voimansa saavan vetyauton teknologiaa huomattavasti. Uuden teknologian ansiosta vetyauto saattaa olla lähivuosina varteenotettava kilpailija sähköautoille.

Autonvalmistaja Toyota on tuomassa ensimmäisen vetykäyttöisen henkilöautonsa markkinoille ensi vuonna. Yhtiö esittelee uuden polttokennoautonsa Tokion autonäyttelyssä 20. marraskuussa. Esittelyissä oleva auto on vielä konseptiauto, mutta vuonna 2015 Toyota aikoo tuoda vetyauton myyntiin.

Toyotan vetyauto saattaa mullistaa automarkkinat, sillä yhtiö on onnistunut patentoimaan pienen ja kevyen polttokennon, joka toimii auton voimanlähteenä.

Polttokennoauto saa energiansa polttokennoilla tuotettavasta sähköstä. Raaka-aineensa sähköntuotannossa käytetään vetyä ja happea.

Auto kulkee yhdellä tankkauksella noin 500 kilometriä. Polttokennon teho on sata kilowattia ja 130 hevosvoimaa. Auto toimii tarvittaessa myös varavoimalana.

Kilpailija sähköautoille?

Uuden teknologian ansiosta polttokennoauton hyötysuhde parantuu huomattavasti. Tämän ansiosta autossa voidaan käyttää pienempiä sähkömoottoreita, mikä laskee auton hintaa. Tähän asti vetyautojen tulevaisuutta on epäilty juuri niiden korkeiden valmistuskustannusten takia.

Vetyautosta saattaakin tulla varteenotettava kilpailija sähköautoille, sillä siinä on samat edut kuin sähköautoissa. Sähköautojen akut ovat kuitenkin edelleen painavia ja kalliita.

Amerikkalainen automarkkinoiden analyytikko John Rosevear toteaa Motley Fool -sijoitussivustolla, että monet analyytikot uskoivat vielä muutamia vuosia sitten sähköautojen akkujen olevan tällä hetkellä kevyempiä ja halvempia. Akkuteknologian kehitys on kuitenkin tuottanut pettymyksen.

Tästä syystä autovalmistajat ovat alkaneet etsiö muitakin vaihtoehtoja sähköauton rinnalle. Polttokenno saattaa olla varteenotettava vaihtoehto.

Muutkin autovalmistajat lähdössä mukaan

Vetyauton markkinavalloituksessakin on toki haasteita. Vetyautojen yleistyminen edellyttäisi kalliin vetytankkausasemien infrastruktuurin rakentamista. Myös vetyautojen hintojen tulee laskea vielä huomattavasti.

Vetyautojen raaka-aine on kuitenkin halpaa. Vetyä voidaan valmistaa veden lisäksi myös maakaasusta, jonka maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä alhaalla.

Jotain vetyautojen mahdollisuuksista kertoo myös se, että Toyotan lisäksi myös muut autovalmistajat ovat kehittämässä polttokennomoottoreita.

Rosevearin mukaan ainakin Ford, General Motors ja Hyundai ovat kertoneet tuovansa polttokennoautot markkinoille lähivuosien aikana. Honda on jo tuonut markkinoille vetyauton, mutta se on kallis, ja sen myyntiluvut ovat jääneet alhaisiksi.

Kommentoi
Ylös
>