Valuuttakurssit

Ruplan valuuttakurssissa paineita Krimin kriisin vuoksi

Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti voi tulla Venäjälle kalliiksi, arvioi Nordea.

Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti Krimin niemimaalla luo kovia paineita Venäjän taloudelle. USA on jo uhannut Venäjää talouspakotteilla.

Taloudelliset paineet Venäjä tulee kuitenkin kohtaamaan jo ennen mahdollisia pakotteita.

Ruplan arvo suhteessa euroon on heikentynyt jo merkittävästi viime vuoden toukokuusta lähtien. Toukokuun lopussa eurolla sai hieman yli 40 ruplaa. Nyt kurssi on jo 50 ruplaa. Ruplan heikentyminen on kiihtynyt tämän vuoden aikana. Krimin kriisi ei ruplan heikentymispaineita ainakaan helpota.

Nordea toteaa aamukatsauksessaan, että Venäjän keskuspankki joutuu käyttämään lähipäivinä valtavia summia valuutan puolustamiseen. Valuuttareservejä Venäjällä tosi toistaiseksi riittää.

Keskuspankki nosti Nordean mukaan ohjauskorkoaan jo aamulla ruplan tukemiseksi 5.5 prosentista seitsemään.

Valuutan puolustamisella on kuitenkin hintansa. ”Korkojen nousu ja valuutan puolustaminen kuitenkin hyydyttävät luotonannon kasvua”, Nordea toteaa.

Mikäli kriisi pitkittyy, on keskuspankin lopulta pakko päästää rupla devalvoitumaan, Nordea arvioi.

Ruplan jatkuva heikentyminen voi tulla Venäjälle kalliiksi.

”Venäläisillä on tuoreessa muistissa monta kertaa, kun rupla on menettänyt arvonsa. Siksi nopean heikentymisen ympäristössä Venäjä ajautuu dollarisaatioon, eli ruplan käyttö taloudessa vähenee. Siihen Venäjällä ei ole varaa”, toteaa Nordea.

Kommentoi
Ylös
>