Makrotalous

Työttömyysaste 9,1 prosenttiin, todellinen tilanne vielä pahempi

Suomen työttömyysaste nousi helmikuussa 9,1 prosenttiin. Kasvavan piilotyöttömyyden takia tilanne saattaa olla jopa virallisia lukuja pahempi.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2014 helmikuussa 241 000, mikä oli 10 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 9,1 prosenttia, kun se edellisvuoden helmikuussa oli 8,7 prosenttia.

Työttömyys lisääntyi edellisen vuoden helmikuusta kaikkien ELY-keskusten alueella.

Myös piilotyöttömyys on kasvussa.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli 1 446 000 vuoden 2014 helmikuussa eli 25 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 135 000.

Työttömyystilanne on siis pahentunut. Todellisuudessa tilanne saattaa olla vielä virallisiakin tilastoja synkempi.

Viime viikolla nimittäin Danske Bank kiinnitti suhdannekatsauksessaan huomiota piilotyöttömyyteen.

Pankin mukaan piilotyöttömien määrä on nyt ennätyksellisen korkealla. Kun virallisiin työttömyyslukuihin lisätään mukaan piilotyöttömät, alityöllistyneet ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevat, lähenee työttömyys jopa 15 prosentin tasoa, arvioi Danske Bankin ekonomisti Juhana  Brotherus Talouselämän haastattelussa.

”Piilotyöttömiä ja alityöllisiä on tullut lisää. Yleisesti sanoisin, että työmarkkinoiden todellinen tila Suomessa on virallista lukua heikompi”, Brotherus sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös