Makrotalous

Saiko woodoo-oppi vallan Suomen talouspolitiikassa?

Kuva: Gage Skidmore

Kuva: Gage Skidmore

Ylen MOT-ohjelma väittää, että ”woodoo-taloudeksi” kutsutun tarjonnan taloustieteen näkökulmat ovat nousseet Suomen talouspolitiikassa tärkeään asemaan.

Tarjonnan taloustiede korostaa työn tarjonnan kasvattamista perinteisen keynesiläisen kokonaiskysynnän kasvattamisen sijasta.

Tarjonnan taloustieteen peruskulmakiviä on väite, että verojen alennukset viime kädessä lisäävät, eivätkä vähennä valtion tuloja, koska veronalennukset lisäävät talouden aktiviteettia.

Tarjonnan taloustiedettä on kutsuttu ”voodoo-taloudeksi”. Nimitys viittaa erityisesti USA:n entisen presidentin Ronald Reaganin talouspolitiikkaan.

MOT:n mukaan tarjonnan taloustieteen näkökulmat ovat nousseet Suomen talouspolitiikassa tärkeään asemaan.

”Nähdäkseni suomalainen talouspoliittinen päätöksenteko on lähes yksinomaan taloustieteilijöiden hallitsemaa. Aika monet sellaiset päätökset, joita suomalaisessa talouspolitiikassa jatkuvasti tehdään, eivät vastaa esimerkiksi puolueiden ideologisia intressejä. Ne nähdään välttämättöminä, koska taloustieteilijät tai muut talouden asiantuntijat suosittelevat niitä”, sanoo tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta.

MOT:n mukaan Jyrki Kataisen hallitus on puolustanut yritysveron keventämistä samaan tyyliin kuin Reagan omia veropäätöksiään.

Pitkän linjan taloustoimittaja ja talousbloggaaja Jouko Marttila ei MOT:n kritiikkiä hyväksy.

”Velkaelvytystä ja julkisten menojen kasvattamista kannattavat jälkikeynesiläiset taloustieteilijät pääsevät ääneen, kun media haluaa arvostella budjettisäästöjä tai mielestään väärin kohdistettuja verokevennyksiä”, Marttila painottaa blogissaan.

Lukujen valossa Reaganin presidenttikautensa oli yksi Yhdysvaltain historian parhaista, Marttila lisää.

”Teollisuustuotanto kasvoi inflaatiokorjattunakin yli 20 prosenttia ja työttömyys enemmän kuin puolittui huipustaan, vaikka maailmantaloutta painoivat vuoden 1979 öljykriisi ja Persianlahden sota.”

Tosin Marttila ei mainitse, että nimenomaan Reaganin kaudella Yhdysvaltojen liittovaltion velka lähti kovaan nousuun.

Katso kuinka USA:n velka on kasvanut eri presidenttien kausilla tästä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Heikki

    5.3.2014 at 18:58

    Katsoin Areenalta MOT:n. Ihan puuta heinää. Ei valtion talouden ja velkaantumisen tasapainottava talousajattelu ole mitään ideologista tarjonnan taloustiedettä, vaan vain käytännöllistä kamreeriajattelua. Suomessa talouspolitiikka on aina perustunut vain kasvun ja valtiontalouden hallintaan. Eivät oikeistolaisimmatkaan suomalaispolitiikot väitä, että verojen alennukset lisäisivät verotuloja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös