Talouden trendit

Malminetsintä Suomessa romahtanut

Suomi menettää merkittäviä summia investointirahoja, kun kansainväliset kaivosyhtiöt supistavat malminetsintäänsä, kertoo Savon Sanomat.

Kaivosbuumi on hiipumassa. Savon Sanomien mukaan viime vuonna kaivosyhtiöt investoivat malminetsintään 40 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja tekivät tutkimuskairauksia puolet vähemmän kuin edellisvuonna.

Tukesin ylitarkastaja Ilkka Keskitalo kertoo lehdelle, että yritykset ovat peruneet malminetsintälupiaan ja -hakemuksiaan. Ensin haetaan alueelle varaus ja sitten etsintälupa, entinen valtaus. Viime vuonna peruttiin liki 70 etsintälupahakemusta, tänä vuonna niitä on peruttu jo yli 50.

”Myös uudet hakemukset ovat vähentyneet. Tänä vuonna on peruttu 90 hakemusta ja näyttää, että peruutukset lisääntyvät”, Keskitalo arvioi Savon Sanomille.

Malminetsinnän vähentymisen kautta Suomi menettää paitsi investointeja myös tieteellistä tutkimustietoa, Keskitalo toteaa. Kallioperän tieteellinen tutkimus on rahoitettu pääosin ulkomailta.

Malminetsintä on Suomessa keskittynyt vain muutamalle yritykselle: 15 suurinta yhtiötä teki peräti 97 prosenttia kaikista etsinnöistä.

Malminetsinnän väheneminen ei koske vain Suomea, sillä myös kansainvälisesti malminetsintä on vähentynyt viime vuodesta 30 prosenttia. Syynä on metallien hintakehityksen epävarmuus, jonka takia yhtiöt eivät saa tutkimuksiinsa riskirahoitusta.

Rahoitusongelmien lisäksi myös ympäristöviranomaisten lupavaateet ja muutoksenhakujen käsittelyn kestot eri oikeusasteissa rajoittavan malminetsintää ja kaivostoimintaa.

Kommentoi
Ylös
>