Rahastotietoa

S-Pankki tienaa bonus-asiakkaiden rahastosijoituksilla

Kuva: Nina Kaverinen

Kuva: Nina Kaverinen

Sijoittaja.fi-sivusto selvitti, tarjoaako S-pankki iskevien mainoslauseidensa mukaisia rahastosäästämisen palveluja.

”Pistä bonus poikimaan”, mainostaa S-Pankki uusia rahastojaan. Rahastosäästämisen aloittaminen on helppoa. Ei merkintä-, lunastus- tai hallinnointipalkkioita. Iskulauseet ovat myyviä. Onko totuus mainoslauseiden mukainen?

Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa Linkedinissä

S-Pankin idea siitä että s-bonukset voi sijoittaa rahastoihin, on loistava. Rahastosäästäminen on tehty helpoksi. Asiakkaan ei tarvitse kuin:

  1. Valita kolmesta S-Säästörahastovaihtoehdosta
  2. Tehdä S-Rahastotilisopimus verkkopankissa
  3. Valmista tuli! Bonukset siirtyvät automaattisesti rahastoihin ja tuottoa kertyy!

Todellisuudessa S-Säästörahastoissa on korkeat hallinnointikulut

Vähemmälle huomiolle S-Pankin markkinointimateriaalissa jää se, FIM Varainhoito Oy kuuluu S-Ryhmään. S-Pankin rahastot on muodostettu FIM:in rahastoista, joista FIM perii hallinnointipalkkiot. Rahastosäästäjä maksaa siten bonussijoituksistaan hallinnointipalkkioita toisin kuin S-Pankki väittää. Maksetut hallinnointipalkkiot taas palautuvat takaisin S-Ryhmälle.

Kolmen rahastovaihtoehdon todelliset hallinnointikulut ovat seuraavat:

  • S-Säästörahasto Varovainen, juoksevat kulut arviolta 0,85 % vuodelta 2014
  • S-Säästörahasto Kohtuullinen, juoksevat kulut arviolta 1,20 % vuodelta 2014
  • S-Säästörahasto Rohkea, juoksevat kulut arviolta 1,40 % vuodelta 2014

Viimeisen 12 kk:n S-Säästörahasto Varovaisen tuotto oli 3,7 %. Kun käytetään arvioituja 0,85 % kuluja, olisi tuotto ollut 4,55 % ilman kuluja. Rahastosäästäjällä menee rahasto Varovaisessa lähes 20 % tuotoistaan kuluihin.

Viimeisen 12 kk:n S-Säästörahasto Kohtuullisen tuotto oli 7,7 %. Kun käytetään arvioituja 1,20% kuluja, olisi tuotto ollut 8,9 % ilman kuluja. Rahastosäästäjällä menee rahasto Kohtuullisessa n. 13,5 % tuotoistaan kuluihin.

Viimeisen 12 kk:n S-Säästörahasto Rohkean tuotto oli 9,5 %. Kun käytetään arvioituja 1,40% kuluja, olisi tuotto ollut 10,9 % ilman kuluja. Rahastosäästäjällä menee rahasto Rohkeassa noin 12,8 % tuotoistaan kuluihin.

Tyypillisesti vastaavien rahastojen juoksevat kulut ovat Suomessa keskimäärin 1,5 % vuodessa. Varovaisesti korkoihin ja rahamarkkinasijoituksiin sijoittavien rahastojen juoksevat kulut ovat alle 1 %:n ja riskisempien enemmän osakkeita painottavien rahastojen juoksevat kulut ovat yli 1,5 %. S-Säästörahastojen kulut ovat siten linjassa keskimääräisten suomalaisten rahastojen kanssa. Suomessa tosin on Pohjoismaiden kalleimmat rahastot.

S-Säästörahastojen sijoitukset ovat ulkomailla

Hieman yllättävää on, että s-bonuksista merkittävä osa sijoitetaan euroalueen eteläisten valtioiden velkakirjoihin. Rahastoissa isoilla painoilla ovat Italian, Espanjan ja Ranskan valtioiden velkapaperit. Osakkeissa S-rahastot suosivat globaaleja jättiyrityksiä. Myös USA:n osakemarkkinoiden paino on merkittävä. Positiivista on se, että S-rahastot käyttävät myös ETF:iä sijoitusinstrumentteina.

Olisi hienoa, että S-Pankilla olisi bonussijoittajille tarjottavana yksi kotimainen rahastovaihtoehto. Kotimaisuutta korostetaan S-kaupoissa, mutta rahastoissa se loistaa poissaolollaan.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 6.5.2014.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös