Indikaattorit

Joko vihdoinkin Suomeen suhdannekäänne?

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu tuotanto kasvoi huhtikuussa 0,8 prosenttia edelliskuukaudesta. Myös teollisuuden tilaukset ovat kasvussa.

Työpäiväkorjattuna tuotanto oli 1,2 prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla. Tämän vuoden huhtikuussa oli yksi työpäivä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ilman työpäiväkorjausta alkuperäinen sarja oli 1,0 prosenttia vuotta aiempaa alemmalla tasolla.

Kansantalouden tuotanto ei ole täsmälleen sama asia kuin bruttokansantuote. Bruttokansantuotteesta on poistettu välituotteet, kun kansantalouden tuotannossa ne ovat mukana.

Tuotannon käänne ei ollut sikäli yllätys, että teollisuuden uusien tilausten arvo on ollut kasvussa. Uusien tilausten arvo nousi edellisvuodesta kolmantena peräkkäisenä kuukautena. Tammi-huhtikuun aikana tilaukset kasvoivat 4,2 prosenttia edellisvuodesta.

Alkutuotanto eli maa-, riista-, metsä- ja kalatalous pysyi edellisvuoden tasollaan. Palvelut ja jalostus kasvoivat molemmat prosentin vuoden 2013 huhtikuusta.

Jalostus sisältää teollisuuden ja rakentamisen. Palvelut sisältää kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, liike-elämän palvelut sekä kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan ja julkiset palvelut.

Kuvaaja: Tuotannon työpäiväkorjattu muutos edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta, %

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus

 

Kommentoi
Ylös
>