Makrotalous

Näistä Tohtori Tuho on huolissaan

Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin oikein ennustanut ekonomisti Nouriel Roubini näkee maailmantalouden tilanteen nyt valoisampana. On kuitenkin kuusi seikkaa, jotka Tohtori Tuhoa huolestuttavat.

Monet maailmantalouden riskit ovat alentuneet, Roubini kertoo amerikkalaiselle CNNMoney-lehdelle. Talouden elpymisessä on Roubinin mukaan paljolti kiittäminen maailman keskuspankkeja.

Mutta ei niin hyvää ettei jotain huonoakin – varsinkin kun on kyse pessimistisistä talousnäkymistä tunnetusta Roubinista.

Ekonomisti listaa kuusi asiaa, jotka saattavat suistaa elpymisen raiteiltaan.

Kiinan hidastuva talouskasvu

Roubini ei usko Kiinan ajautuvan pelättyyn ”hard landing”-tilanteeseen, eli kontrolloimattomaan ja voimakkaasti hidastuvaan talouskasvuun. Sen sijaan on olemassa riski että Kiinan talouskasvu tulee hidastumaan odotuksia enemmän.

Roubini uskoo Kiinan talouskasvun jäävän ensi vuonna vain 6,5 prosenttiin. Talouskasvu voi hidastua vielä lisää, mikäli maan hallinto ei onnistu rakenteellisissa uudistuksissa.

Fed kiristää rahapolitiikkaa liian nopeasti

Sijoittajat odottavat USA:n keskuspankin Fedin nostavan korkotasoa asteittain ensi vuonna. Roubinin mukaan on olemassa kuitenkin vaara että USA:n talous elpyessään nostaa inflaatiota. Kohoavat hinnat saattaisivat pakottaa Fedin nostamaan korkotasoa ennakoitua aiemmin.

Fed etenee liian hitaasti

USA:n keskuspankki saattaa tehdä myös vastakkaisen virheen. Se saattaa aloittaa koron noston liian myöhään, jolloin markkinoille on ehtinyt jo muodostua vaarallisia kuplia.

Kehittyvät taloudet kohtaavat uusia haasteita

Roubinin mukaan monen taloudeltaan hauraan kehittyvän talouden maan tilanne on parantunut. Silti useat aiemmin näitä talouksia tukeneet tekijät ovat kääntyneet niitä vastaan. Kiinan talouskasvun hiipuminen, USA:n kohoava korkotaso ja raaka-aineiden hiipuva kysyntä vaikuttavat kielteisesti kehittyviin talouksiin tulevina vuosina.

Ukrainan ja Venäjän konflikti pahenee

Vaikka Ukrainan kriisin on nyt jonkin verran rauhoittunut, on Roubinin mukaan yhä olemassa riski, että kriisi laajenee ja alkaa vaikuttaa myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Kiinan nousu

Kiinan talouskasvu tuo mukanaan maailman suurimman geopoliittisen riskin, Roubini väittää. Monissa Aasian valtioissa hallinto on nyt aiempaa kansallismielisempää. Samalla kun nämä maat yrittävät saada läpi epäsuosittuja taloudellisia reformeja, saattaa syntyä riski Aasian maiden välisille konflikteille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös