Markkinakommentit

Irakin kriisi hyödyttää Euroopan öljyntuottajia

Mikäli Irakin kriisi pahenee, olisi sillä vaikutuksensa öljyn hintaan ja maailman talouskasvuun, arvioi Nordea. Hyötyjiäkin tilanteesta löytyisi.

Öljyn hinta on noussut kuluvan vuoden huippulukemiin Irakin kriisin kärjistymisen vuoksi. ISIS-kapinallisjärjestö valtasi Mosulin kaupungin Irakissa ja maan suurimman öljynjalostamon.

Nordea arvioi markkinakommenteissaan, että toistaiseksi markkinoilla tilanteen ei uskota pahentuman dramaattisesti. Tosin Yhdysvaltojen poliittinen johto pohtii jo sotilaallista iskua kapinallisjärjestöä vastaan.

Merkittävät öljyn tuotantohäiriöt olisivat kuitenkin myrkkyä talouskasvulle erityisesti Euroopassa, Nordea toteaa. Irak on maailman kuudenneksi suurin öljyn tuottaja.

”Mikäli Irakin öljyntuotanto tippuisi vuoden 2003 malliin, olisi muilla öljyntuottajamailla vaikeuksia korvata tuotantoon syntyvä aukko. Öljyn kallistumisesta vääjäämättä seuraava kuljetuskustannusten nousu taas kasvattaisi hintapaineita lähes kaikilla talouden osa-alueilla ja siten heikentäisi myös ennen pitkää kokonaiskysyntää.”, Nordea toteaa.

Irakin tilanteen pahenemisella olisi myös hyötyjiä,

Nordean mukaan selvimmät hyötyjät ovat eurooppalaiset öljyntuottajat ja jossain määrin myös vanhan mantereen muut energiayhtiöt.

”Kun 2011 arabikeväästä alkaneet tiivistyneet levottomuudet heikentävät Lähi-idän vakautta, ja venäläisellekin energialle halutaan vaihtoehtoja, ovat toimialan eurooppalaisyhtiöt vahvoilla. Nämä vaikutukset jatkuvat todennäköisesti jossain määrin myös meneillään olevien kriisien yli, mikäli eurooppalaisilla poliitikoilla riittää tahtoa vähentää riippuvuutta tuontienergiasta. Tämä tie on kuitenkin pitkä ja kivinen, joten näkymiin liittyy myös riskejä”, Nordea toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös