Osakeanalyysit

Tässä maailman halvimmat ja kalleimmat osakemarkkinat

Brittilehti The Telegraph selvitti useiden arvostuskertoimien avulla maailman kalleimmat ja halvimmat osakemarkkinat.

The Telegraph selvitti eri maiden osakemarkkinoiden arvostustason käyttäen kolmea tunnettua osakkeiden arvostuskerrointa. Arvostuskertoimet olivat seuraavat:

  • p/e-kerroin
  • CAPE-kerroin eli ns. Shillerin p/e
  • hinta suhteessa tasesubstanssiin, eli p/b-kerroin

CAPE-kerroin tunnetaan myös kausitasoitettuna p/e-kertoimena. Siinä 12 kuukauden osakekohtaisen tuloksen sijaan käytetään nimittäjässä 10 vuoden keskimääräistä osakekohtaista tulosta.

CAPE-kerroin siis poistaa lyhytaikaisten tulosmuutosten vaikutuksen arvostuskertoimeen. Tavallinen p/e-kerroin saattaa antaa väärän signaalin sijoittajille. Esimerkiksi suhdannesyklin huipulla yritysten tulokset ovat korkealla, jolloin tavallisen p/e-kertoimen arvostustaso on alhaalla. Sijoittajille se siis saattaa antaa väärän signaalin – osakkeet näyttävät näennäisen edulliselta juuri silloin kun tulokset eivät enää nouse.

Mistä löytyy halpoja osakkeita?

The Telegraph laski kuinka paljon eri maissa osakemarkkinoiden arvostustaso – laskettuna edellä mainituilla kolmella arvostuskertoimella – poikkeaa niiden historiallisesta keskiarvosta.

Ne osakemarkkinat jotka tarkastelussa määriteltiin ”halvoiksi”, ovat siis niitä, joiden osakemarkkinoiden tämän hetken arvostustaso on alle historiallisen keskiarvon kaikilla kolmella mittarilla.

Vain seitsemän maan osakemarkkinat olivat kaikilla kolmella mittarilla edullisia. Nämä maat olivat Kreikka, Kiina, Hong Kong, Intia, Japani, Venäjä ja Turkki.

Osakemarkkinoiden edullisuudelle löytyy luonteva selitys. Useat näistä maista, kuten Kreikka ja Turkki, ovat kohdanneet suuria taloudellisia vaikeuksia.

Venäjällä osakemarkkinoiden arvostustaso on ollut aina alhainen, mutta nyt venäläisosakkeet ovat edullisia jopa historialliseen tasoonsa suhteutettuna. Suurvallan osakemarkkinoiden halpuus selittyy maan poliittisella epävarmuudella ja Ukrainan tilanteella.

Näillä markkinoilla osakkeet ovat kalliita

Kolmella arvostuskertoimella laskettuna kalliita osakemarkkinoita ovat tällä hetkellä esimerkiksi Yhdysvallat, Sri Lanka, Pakistan ja Indonesia. Näiden maiden kaikki kolme arvostuskerrointa ovat tällä hetkellä yli historiallisen keskiarvonsa.

Useilla näistä markkinoista osakkeet ovat nousseet rajusti viime vuosina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa S&P 500 -ja Dow Jones –osakeindeksit ovat tehneet useita kertoja uusia ennätyksiä viimeisen vuoden aikana.

Yhdysvalloissa myös talouden elpyminen on ollut esimerkiksi Eurooppaa nopeampaa, ja maan keskuspankki on noudattanut viime vuosina erittäin löysää rahapolitiikkaa.

Katso kuvaaja eri maiden osakemarkkinoiden arvostustasosta alla olevasta linkistä:
Maailman halvimmat ja kalleimmat osakemarkkinat
 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös