Indikaattorit

Alhainen korkotaso kertoo – kaikki ei kunnossa euroalueella

Valtiolainojen korot ovat laskeneet euromaissa merkittävästi. Alhainen korkotaso on kuitenkin myös merkki siitä, että kaikki ei ole eurotaloudessa kunnossa.

Euroalueen kriisi näyttää olevan pelkkä muisto vain, sillä kriisimaiden valtiolainojen korot ovat laskeneet merkittävästi.

Erityisen alhaalle on painunut euroalueen suurimman talouden, Saksan valtiolainojen korkotaso. Eilen 10 vuoden lainan korko laski 1,12 prosenttiin. Ranskan korko on 1,5 prosenttia ja Italian 2,63 prosenttia.

Saksan korkotason painuminen lähelle yhtä prosenttia on ollut analyytikoille yllätys.

Bloombergin mukaan vuoden 2013 lopussa korkostrategit ennustivat, että Saksan 10 vuoden korko nousisi 2,28 prosenttiin vuoden 2014 loppuun mennessä. Sen sijaan Saksan korkotaso onkin laskenut tuosta ajankohdasta.

Ja euromaiden valtiolainojen korot voivat laskea vielä lisää, arvioi Smith & Williamson Investment -yhtiön korkosijoitusjohtaja Robin Marshall uutistoimisto Bloombergille. Markkinoilla uskotaan että EKP joutuu keventämään rahapolitiikkaa vielä lisää.

Äkkisilmäyksellä EKP:n toimet euroalueen pelastamiseksi ovat näyttäneet toimivan. Esimerkiksi Espanjan valtiolainan korko kävi kriisin pahimmassa vaiheessa kestämättömällä yli seitsemän prosentin tasolla.

Ongelma kuitenkin on se, ettei kevyt rahapolitiikka ole johtanut merkittävään työpaikkojen lisäykseen ja deflaatioriskin väistymiseen.

Euroalueen inflaatio on sitkeästi pysynyt 0,5 prosentissa kolmatta kuukautta peräjälkeen. Se on selvästi alle EKP:n asettaman kahden prosentin inflaatiotavoitteen. Euroalueen työttömyys pysyi puolestaan kesäkuussa 11,6 prosentissa.

”Korot ovat alhaalla koska markkinat odottavat alhaisen kasvun ja alhaisen inflaation ympäristössä EKP:n tekevän enemmän”, sanoo Rabobank Internationalin korkostrategi Lyn Graham-Taylor Bloombergille.

Kommentoi
Ylös
>