Markkinakommentit

Osakemarkkinoilla neljä huolenaihetta

Osakemarkkinat ovat jälleen rikkoneet vanhoja ennätyksiä. Ilmassa on kuitenkin useita huolenaiheita nykyisen rallin kestävyydestä, väittää Evli pankin strategi.

Kurssit ovat nousseet vahvasti erityisesti Yhdysvalloissa. Dow Jones -osakeindeksi puhkoi vastikään 17 000 pisteen rajan ja maailman ehkä tärkein osakeindeksi S&P 500 lähentelee jo 2000 pisteen rajaa. S&P 500 on kuluvana vuonna noussut yli 7 prosenttia ja kolmen vuoden aikana jo lähes 50 prosenttia.

Myös muut omaisuuslajit, kuten raaka-aineet, valtionlainat ja yrityslainat ovat menestyneet.

Joko finanssimarkkinat käyvät ylikierroksilla? Onko nousumarkkina enää kestävällä pohjalla?

Evli pankin Strategi Valtteri Ahti luettelee riskejä, jotka lisäävät tällä hetkellä markkinoiden huolta nousun kestävyydestä. Ahti jakaa Evlin blogissaan huolet neljään kategoriaan.

Korjausliikkeen todennäköisyyttä lisää yksinkertaisesti markkinapsykologia. ”Meklarit kokevat, että tekniset korjaukset (5-10 %) ovat ominaisia sijoitusvuosille. Teknisten korjausten uupuessa korjauspaine kumuloituu ja purkautuu myöhemmin suurempana korjauksena tai peräti romahduksena”, Ahti toteaa.

Huolia lisää myös monen sijoituskohteen kalleus ja korkea arvostustaso. Ahtin mukaan valtionlainojen korkotaso on ollut jo pitkän historiallisen matala. ”Esimerkiksi Ranska on lainannut näin alhaisilla koroilla viimeksi 1700-luvulla. Myös yrityslainojen korot ovat poikkeuksellisen alhaalla. Osakkeiden arvostustasot ovat Ahtin mukaan neutraalilla tasolla.

Huolenaiheena on myös omaisuusluokkien hyvin alhainen volatiliteetti eli hintojen heilunta. ”Markkinat ovat olleet luonnottoman rauhallisia. Maalaisjärki kertoo, että luonnoton stabiliteetti purkautuu myöhemmin rajuina heilahteluina”, strategi varoittelee. Kun volatiliteetti on alhainen, on se merkki epäaidosta omaisuuserien noususta.

Neljäntenä huolena strategi mainitsee rahoitusmarkkinoiden ja reaalimaailman irtautumisen toisistaan. ”Monen mielestä markkinaralli perustuu keskuspankkien ultra-elvyttävään rahapolitiikkaan, eikä todelliseen talouskasvuun. Ralli on keskuspankkikuplan myrkyllinen sivutuote”, Ahti toteaa. Kurssinousu ei siis perustu talouden fundamentteihin.

Kaikesta huolimatta Evlin strategi pitää edellä mainittuja huolia perusteettomina. Strategi uskoo, että nousua piisaa vielä 2-3 vuotta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös