Rahastotietoa

Sijoitusrahastojen historialliset tuotot johtavat harhaan

Toteutunut tuotto on sijoitusrahastoa valittaessa helppo mittari – mutta luvattoman kehno sellainen.

Menestyneet sijoitusrahastot markkinoivat mielellään lukuja ja kaavioita rahastojen historiallisista tuotoista – ainakin jos rahaston tuotot ovat olleet korkeat.

Mainosmateriaaleissa lukee pienellä präntillä ”Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta”.

Rahastosijoittajan on kuitenkin vaarallisen helppo ihastua juuri historiallisiin tuottotietoihin, koska ne ovat helpoimmin ymmärrettäviä rahastojen tunnuslukuja. Eikä esimerkiksi osakerahastojen arvostuskertoimia ole usein edes saatavilla.

Historialliset tuottotiedot ovat kuitenkin harhaanjohtavia. Näin väittää sijoitustutkimusyhtiön johtaja Aye Soe Business Insider -lehdessä.

Soe kävi läpi 687 aktiivisesti hoidettujen amerikkalaisten osakkeisiin sijoittavien sijoitusrahastojen tuottoja.

Soe havaitsi, että vain hyvin harvat rahastot pysyvät tuotoissa kärkisijoilla vuodesta toiseen. Parhaassa neljänneksessä olleista rahastoista maaliskuussa 2012 vain 3,8 prosenttia oli parhaassa neljänneksessä maaliskuussa 2014.

Toisin sanoen: Toteutunut tuotto ei ennustanut tulevia tuottoja peräti 96,2 prosentissa tapauksista. Vain neljäsosa parhaiten menestyneistä rahastoista pystyi säilyttämään paikkansa seuraavana vuonna.

1 kommentti
Avatar
Tapio Haavisto 2.8.2015
| |
Sijoitusrahastojen historialliset tuotot johtavat harhaan: "Soe havaitsi, että vain hyvin harvat rahastot pysyvät tuotoissa kärkisijoilla vuodesta toiseen". Tämä tulos on uskottava, mutta selitys saattaa hyvinkin olla väärä; Nimittäin kun verrattiin rahastoja vuonna 2012 ja 2014 on hyvinkin todennäköistä, että olosuhteet ovat 2 vuoden aikana muuttuneet. Täten siis menestysympäristö on erilainen, vaikka salkunhoitajat pyrkivät rukkaamaan rahastojen sisältöjä. Rahaston säännöt saattavat kuitenkin olla esteenä markkinoille sopeutumisessa. Syystä voi kyseenalaistaa, miten voisi samoilla sijoituksilla, joko osakkeilla tai rahastoilla menestyä vuodesta toiseen, kun olosuhteet markkinoilla muuttuvat hyvinkin nopeasti?

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös