Talouden trendit

Hallintarekisterin laajennus kuohuttaa

Suunnitellun hallintarekisterin käytön laajennus herättää keskustelua puolesta ja vastaan.

Valtiovarainministeriön työryhmä on ehdottanut suomalaisten pörssiomistusten läpinäkyvyyden merkittävää heikentämistä laajentamalla hallintarekisterin käyttöä.

Tähän asti arvo-osuustileillä omistuksiaan pitävien suomalaisomistajien tiedot ovat olleet julkisia. Ulkomaisten omistajien omistukset on piilotettu hallintarekisterin taakse.

Nyt Valtiovarainministeriön työryhmä esittää hallintarekisterin laajentamista Ruotsin mallin mukaisesti myös kotimaisille sijoittajille. Hallintarekisteröinnin laajentamista työryhmä on perustellut muun muassa EU:n tulevalla arvopaperikeskusasetuksella.

Valtiovarainministeriön työryhmän tekemän ehdotuksen mukaan suomalaisten osakeomistusten julkisuus turvattaisiin Patentti- ja rekisterihallitukseen perustettavalla uudella julkisella rekisterillä.

Ehdotus on saanut osakseen kosolti kritiikkiä. Esimerkiksi tunnettu sijoittaja Kim Lindström tyrmää kovin sanoin esityksen.

Lindström pelkää ehdotuksen pahimmillaan heikentävän markkinoiden tehokkuutta. Omistustiedot ovat keskeinen osa sijoituskriteereitä, ja Ilman avoimuutta ja läpinäkyvyyttä osakemarkkinat eivät voi toimia tehokkaasti, Lindström sanoo.

Finanssiala puolestaan kannattaa muutosta. Sen mukaan nykyiseen järjestelmään liittyy useita ongelmia.

FK:n mukaan Suomen osakesäilytysmarkkinat jäisivät kansallisesti suljetuksi järjestelmäksi, eivätkä muut arvopaperikeskukset voisi tarjota täällä palveluita.

Lisäksi asiakkaiden säilytystarpeet ovat muuttuneet. FK:n mukaan ammattimaisessa sijoitustoiminnassa arvo-osuuksia ja kokonaista arvopaperisalkkua käytetään jatkuvasti aktiivisesti vakuuksina.

”Tällaisen sijoittajan näkökulmasta kansainvälisen arvopaperisalkun hallinnointi on monesti tehokkaampaa, kun arvopaperimassaa säilytetään samalla laaritilillä. Yksi T2S:n keskeisistä eduista liittyy mahdollisuuksiin parantaa vakuuksien rajat ylittävää hallintaa”, FK toteaa.

T2S on Euroopan keskuspankin yhteydessä toimiva tekninen alusta, johon liittyvät arvopaperikeskukset ulkoistavat arvopaperi- ja rahatilinsä.

Lisäksi Euroopassa tapahtuvat uudistukset markkinarakenteissa luovat pienille suomalaisille pankeille ja sijoituspalveluyrityksille kilpailullisia haasteita. FK:n mukaan Eurooppalaiset finanssi-infrastruktuurit, kuten pörssit, keskusvastapuolet ja arvopaperikeskukset antavat tavallisesti paljousalennuksia kaupankäynti- ja selvitysvolyymien perusteella.

”Pienelle pankille ei ole välttämättä taloudellisesti kannattavaa pyrkiä useamman palveluntarjoajan jäseneksi. Asiakkaiden kannalta tärkeät kaupankäyntipalvelut voidaan ostaa myös kansainvälisillä markkinoilla toimivilta suurilta pankeilta”, FK toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös