Asunnot ja kiinteistöt

Ensimmäisen sijoitusasunnon hankkiminen on helppoa

Monet haaveilevat sijoitusasunnon ostosta, mutta pitävät sitä liian vaikeana tai kalliina vaihtoehtona itselleen. Asia ei kuitenkaan monesti ole näin. Kerron omasta kokemuksestani kuinka helppoa ensimmäisen sijoitusasunnon hankinta voi olla.

Olin lukenut useita kirjoja ja kuunnellut tuntitolkulla ääninauhoja asuntosijoittamisesta, kunnes oli aika toimia. Olin 23-vuotias opiskelija, kuten silloinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni. Meillä oli molemmilla opiskelun ohella jonkin verran tuloja, joilla saimme talouden ylijäämäiseksi eli kerrytettyä rahaa säästöön.

Strategiani perustui siihen, että ostetaan ensin asunto itsellemme, joka lopulta jätetään vuokralle, kun muutamme seuraavaan asuntoon. Tässä toimintavassa on ainakin kaksi erinomaista asiaa.

Ensinnäkin positiivisen lainapäätöksen saaminen on ylipäänsä helpompaa omaan kuin sijoitusasuntoon. Lisäksi pankin myöntämä marginaali normaalille asuntolainalle on huomattavasti alhaisempi kuin sijoitusasunnolle. Karkeasti voidaan puhua jopa yhden prosenttiyksikön erosta, joka johtaa tuhansien eurojen säästöihin tarkasteltaessa vähintään 10 vuoden ajanjaksolla.

Toisekseen, jos asunnossa asuu vähintään kaksi vuotta, saa sen myydä ilman veroseuraamuksia. Tapauksesta riippuen tämäkin etu voi säästää tuhansia euroja, jopa enemmän. Vinkki: pidä asuntoa pitkään.

Olin myös kuullut, että ensimmäiseen asuntoon voi säästää rahaa ASP-tilin avulla. Muutamia vuosia sitten valtio antoi porkkanan, että kaikki ASP-tilille säästävät saavat 3000€ bonuksen, jos ostavat asunnon tietyn ajan puitteissa. Siis kolme tonnia! Valtio halusi vauhdittaa hiipunutta asuntokauppaa ja jakoi täysin ilmaista rahaa. En voinut kieltäytyä moisesta tarjouksesta, joten avasimme ASP-tilin ja aloimme hiljalleen etsimään sopivaa asuntoa.

Vastaavaa palkkiota ei enää ole, mutta ASP-tilissä on muitakin hyviä puolia

 • Pankki myöntää lainan helposti, kun tilille on säästänyt säännöllisesti
 • Pankin myöntämä marginaali lainalle on, tai ainakin pitäisi olla, alhaisempi
 • Lainalle saa ilmaiseksi 10 vuoden korkokaton
 • Valtion takaus 90% kauppahinnasta
 • ASP-tilille maksetaan vuotuista korkoa ja lisäkorko, kun säästämisen ehdot on täytetty ja asunto hankittu

Lisää ASP-säästämisesta voi lukea Osuuspankin sivuilta.

Jonkin ajan kuluttua Jyväskylän aivan keskustan tuntumasta löytyi 42m2 pieni kaksio vanhasta taloyhtiöstä, johon oli käyttövesiputket uusittu. Pääsimme myyjän kanssa hinnasta sopuun, ostimme asunnon 93 000€:lla ja muutimme sinne asumaan.

Emme ehtineet asua asunnossa edes vuotta ennen kuin lähdimme ulkomaille ja laitoimme asunnon vuokralle yli 6% tuotolla. Noin kahden vuoden omistuksen jälkeen vaimoni työkaveri etsi asuntoa Jyväskylän keskustasta ja myimme asuntomme hänelle 100 000€:lla.

Kaikin puolin sijoitus oli erittäin onnistunut kaikessa yksinkertaisuudessaan ja antoi kipinää jatkolle. Laitoin kaupasta vapautuneet rahat välittömästi poikimaan seuraaviin kohteisiin ja nyt noin viisi vuotta myöhemmin sijoitusasuntoja on kertynyt mukavasti lisää.

Henri Neuvonen

Henri Neuvonen on uuden asuntosijoittamiseen erikoistuneen nettisivun (www.sijoitusasunnot.com) yksi omistajista ja ylläpitäjistä. Nettisivuilla annetaan arvokasta tietoa ja hyödyllisiä työkaluja asuntosijoittamiseen.  Sijoitusasuntoja hänellä ja hänen yrityksellään on jo kymmeniä. 

3 kommenttia
 • hannu sanoo:

  Aivan, mutta miten selität pankissa toista tulonhankkimisvelkaa hakiessasi että kun lainanhoitokulut ovat enemmän kuin 45% tuloista?
  Tuo 45% pidetään maksimina jopa Hypossa.

 • Laki. sanoo:

  ASP-lainoitettua asuntoa EI saa vuokrata eteenpäin lainan ehtojen mukaan. Poikkeuksellisesti ASP-ehtojen mukaan asunnon saa vuokrata maks. 2 vuodeksi VAIN jos muuttaa toiselle paikakunnalle työn tai opiskelupaikan vuoksi. Muuten rikot ASP-ehtoja ja pankin kannalta kyseessä on petos. Lisäksi verottaja ei hyväksy ASP-lainan korkoja vähennettäväksi koska se ei ole sijoituslaina vaan oman asunnonhankintalaina.

 • Pekka sanoo:

  Joo tosiaan ASP-lainalla ostettua ensiasuntoa et saa vuokrata eteenpäin kuin enintään kahdeksi vuodeksi.

  ”Vuokraaminen edellyttää erityistä syytä, joka voi olla opiskelu tai työpaikka toisella paikka-kunnalla (työssäkäyntialueen ulkopuolella) tai ulkomailla, tai asevelvollisuus.”

  Se on hyvä pitää mielessä näinkin ruusuisesti kirjoitetussa artikkelissa.

 • Ylös
  >