Asunnot ja kiinteistöt

Näin laaditaan ammattimainen asunnon vuokrasopimus

Ammattilainen kertoo, kuinka laaditaan ammattimainen vuokrasopimus.

Tässä tekstissä käsitellään vuokrasopimukseen liittyviä tärkeimpiä ehtoja, jotka vuokranantajan on hyvä tiedostaa. Sivuiltamme ladattavassa vuokrasopimuspohjassa on valmiina erilaisia vaihtoehtoisia sopimustekstejä, joita vuokranantaja voi käyttää esim. määräaikainen sopimus vrt. toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Kerromme myös mitä ehtoja itse käytämme ja oman kokemuksen kautta kertyneen näkemyksemme eri pykäliin.

Vuokrattava kohde

Jos on sovittu että asuntoon tehdään muutoksia, kannattaa ne kirjata sopimukseen. Muutoksia voi olla esim. uuden jääkaapin ostaminen, seinien maalaus tai laminaatin asentaminen.

Olemme myös tehneet vuokralaisten kanssa sopimuksia joiden mukaan maksamme remonttitarvikkeet ja vuokralainen on tekee remontin asuntoon. Jos remontti tehdään hyvin, on tämä vuokranantajalle hyvä sopimus, koska työvoimasta ei tarvitse maksaa. Lisäksi asunnon arvo todennäköisesti nousee ja vuokralaiset viihtyvät asunnossa pitkään, koska ovat kiinnostuneita laittamaan sen hyvään kuntoon.

Erityisen tarkka vuokranantaja voi ottaa myös valokuvia huoneistosta, jotta asunnon kunnosta saadaan selvyys sillä hetkellä, kun asunto luovutetaan vuokralaiselle. Valokuvat ovat erinomaista todistusaineistoa, jos myöhemmin tulee kiistaa, onko asunnon kuluminen ollut normaalia vai ei. Jos asunnon kuluminen ei ole ollut vain normaalia kulumista, on vuokralaisella velvollisuus korvata vahingot vuokranantajalle.

Mielestämme valokuvien ottaminen on ihan hyvä idea erityisesti hyväkuntoisiin asuntoihin, mutta se vaatii jonkin verran vaivaa. Meillä on melko vähän erityisen hyväkuntoisia asuntoja eikä meillä ole tullut koskaan kiistaa normaalin kulumisen kanssa, joten emme ole ottaneet kuvien ottamista omaan käytäntöömme.

Huoneistosta voi laatia myös tarkastusraportin, johon vuokralaisen kanssa käydään yhdessä läpi asunnon kunto. Tarkastusraportti sopimuksen liitteeksi.

Vuokrausaika

Lähtökohtaisesti suosittelemme tekemään vuokralaisen kanssa aina vuoden määräaikaisen sopimuksen, joka umpeutuu silloin, kun vuokralaisia on helpoin löytää eli usein heinä-, elo- tai syyskuun aikana. Henkilökohtaisesti sisällytämme vuokrasopimukseen pykälän, joka mahdollistaa määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen, mutta tässä tapauksessa vuokralainen joutuu maksamaan yhden kuukauden vuokraa vastaavan sakon. Jos vuokralainen lähtee sopimuskauden aikana ja tilalle saa heti uuden vuokralaisen, saa vuokranantaja yhden kuukauden vuokran ylimääräistä. Sopimussakko voi olla myös esim. 2 kuukauden vuokraa vastaava summa. Pykälä on myös vuokralaiselle hyvä, koska elämäntilanteen muuttuessa asunnosta pääsee melko pienellä vahingolla eroon.

Sopimusteksti toistaiseksi voimassa olevaan vuokrasopimukseen löytyy sivuiltamme ladattavasta lisäinfo -tiedostosta, johon on myös sisällytetty mukaan sakko sopimusrikkomuksesta. Tällöin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on muuten samanlainen kuin määräaikainen sopimuskin, mutta se jatkuu sovitun sakkopäivämäärän jälkeen toistaiseksi voimassa niin kauan kuin toinen osapuoli irtisanoo sopimuksen. Huono puoli vuokranantajalle on se, että irtisanominen voi tapahtua huonoon aikaan ja tilalle ei välttämättä löydy heti hyvää vuokralaista. Hyvä puoli on se, että ei tarvitse muistaa uusia sopimusta.

Muuttopäivä

Suosittelemme jättämään sopimuskohdan muuttopäivän osalta kuten se on sopimuspohjassamme. Jos muuttopäivä on sovittu AHVL:n mukaan, niin muuttopäivä on kuun ensimmäinen arkipäivä, jolloin muuttopäivä saattaa venyä kuun alusta riippuen viikonlopusta ja/tai pyhäpäivistä.

Vakuus

Vuokrasopimuksessa kannattaa käyttää ehdottomasti termiä ”vakuus” eikä ”vuokravakuus” tai ”takuuvuokra”, koska jälkimmäisissä vakuudella saa kattaa vain maksamattomia vuokria eikä asunnolle aiheutuneita vahinkoja.

Vuokran korottaminen

Vuokrankorotukseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Vuokran voi sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin, jolloin vuokranantajan on tarkistettava ja laskettava Tilastokeskuksen sivuilta saatavan tiedon mukaan vuokrankorotus. Muita korotusvaihtoehtoja ovat mm. 2-4% vuosittainen korotus, kiinteä X euron korotus tai näiden yhdistelmä, jota itse käytämme sopimuksessamme (elinkustannusindeksi TAI kiinteä korotus)

Muut ehdot

Vuokrasopimuksessamme on muissa ehdoissa lukuisia eri pykäliä, joilla pyritään turvaamaan vuokranantajan asemaa ongelmatapauksissa. Ehdot liittyvät mm. tupakointiin, avaimiin, vakuutuksiin, edelleenvuokraukseen ja siivoukseen.  Voit oman harkintasi mukaan jättää pykälät sopimukseen tai poistaa osan.

Vuokrasopimuspohjan voi ladata word -tiedostona ilmaiseksi liittymällä Sijoitusasunnot.com -sivuston postituslistalle. Sopimuspohja löytyy tästä linkistä.

Henri Neuvonen

Henri Neuvonen on uuden asuntosijoittamiseen erikoistuneen nettisivun (www.sijoitusasunnot.com) yksi omistajista ja ylläpitäjistä. Nettisivuilla annetaan arvokasta tietoa ja hyödyllisiä työkaluja asuntosijoittamiseen.  Sijoitusasuntoja hänellä ja hänen yrityksellään on jo kymmeniä. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös