Asunnot ja kiinteistöt

Kolme hälytysmerkkiä vuokralaisvalinnassa

Asuntosijoittajat kertovat mistä tunnistaa vuokra-asuntoa tarvitsevan henkilön, jolla asiat eivät ole kunnossa.

Vuokrasimme äskettäin asuntoa Jyväskylästä ja vuokralaistarjonta oli tavallista heikompaa. Syynä oli varmasti ajoitus. Paras loppukesän sesonki oli jo ehtinyt loppua. Toinen heikentävä tekijä oli sijainti: asunto sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta.

Ensimmäiseen ilmoitukseen jäi laittamatta tieto, että luottotietojen oltava kunnossa. Yhteydenottoja tuli tasaiseen tahtiin. Valtaosalla soittajista luottotiedot olivat kuitenkin kuralla, joten vuokraus ei edennyt. Alla kolme tekijää, joista vähintään kahta käytti jokainen yhteydenottaja, jolla asiat eivät olleet kunnossa:

1. Puhelu tulee prepaid-liittymästä. 046-alkuinen numero on varma merkki siitä, että kyseessä on prepaid-liittymä. Kun ihminen käyttää prepaid-liittymää, on hänellä todennäköisesti luottotiedoissa merkintöjä. Prepaid-liittymässä voi yhtä hyvin olla muukin alku kuin 046, joten asia kannattaa tarkistaa. Käytännössä sen voi tarkistaa niin, että laittaa numeron johonkin finder-palveluun ja jos liittymälle ei löydy omistajaa, on se todennäköisesti prepaid. Toinen vaihtoehto on salattu numero, mutta tämä on yhtä todennäköistä kuin hyvän sijoitusasunnon löytyminen tässä markkinassa.

2. Kiire. Vuokralaisehdokkaalla on tavaton kiire asian etenemisen suhteen. Asuntoa ei välttämättä olla edes halukkaita tulla katsomaan vaan sopimus ollaan valmiita solmimaan saman tien.

3. Epämääräiset tarinat. Luottotietonsa menettäneet asunnonetsijät ovat monesti asunnottomia. He nukkuvat kavereiden nurkissa tai jossain muualla. Tarinoita on moneen junaan: milloin on saatu töistä potkut, milloin sairastuminen on sekoittanut asiat. Eräskin kaveri oli sen takia pyytänyt lomautusta töistä, että saisi paremmin etsiä asuntoa.

Pääasiassa ihmiset kysyttäessä myönsivät, jos maksuhäiriöitä oli. Määriä ja kestoa kuitenkin vähäteltiin poikkeuksetta. Katsoimme muutamalta asiallisen kuuloiselta kyselijältä luottotiedot ja maksuhäiriöitä oli paljon. Monet häiriömerkinnät olivat varsin tuoreita. Ihmisen sanaan ei tässä asiassa voi luottaa.

Hyvillä hakijoilla taas oli yleensä muitakin asuntoja, joita menivät katsomaan. Totesimme, että tämä kokeilu oli tässä ja muokkasimme ilmoituksia niin, että edellytyksenä on puhdas luottotietorekisteri. Hyviä hakijoita tuli tasaisesti ja viimein eräs nuori mies oli halukas vuokraamaan asunnon. Aikaa ensimmäisestä ilmoituksesta asunnon vuokraukseen meni noin kaksi viikkoa. Ei mikään mahdoton aika, mutta tuntui toki pitkältä verrattuna huippusesongin ja huippuasunnon vuokraukseen, joka onnistuu jopa päivässä.

Johtopäätös: Kaiken kaikkiaan saimme parin viikon aikana yli 20 yhteydenottoa, joista yli puolella oli maksuhäiriömerkintöjä. Monenlaisia hakijoita on liikkeellä, joten vuokranantajan on syytä olla varuillaan ja selvittää tulevan asukkaansa taustat ennen sopimuksen solmimista. Parempi pitää maltti matkassa ja odottaa rauhassa hyvää hakijaa kuin vuokrata asunto suin päin kelle hyvänsä. Puolikas tai kokonainen tyhjä kuukausi on pieni menetys verrattuna häädöstä aiheutuvaan mielipahaan ja vuokranmenetyksiin.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com –sivustolla.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Milla

    21.5.2018 at 12:48

    046-alkuinen puhelinnumero ei aina ole prepaid. Itselläni on sellainen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—ReadPeak vapaasti artikkeliin sijoitettavan html-koodin skripti -->

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös