Makrotalous

Suomen vaihtotase nousi positiiviseksi

Suomen vaihtotase oli lievästi ylijäämäinen vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä. Pääomaa vietiin nettomääräisesti.

Tilastokeskuksen mukaan vaihtotase oli 0,1 mrd. euroa ylijäämäinen vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä. Vaihtotase on pysynyt vuoden 2013 kolmannen neljänneksen tasolla.

Vaihtotaseen alaeristä maksutaseen mukainen kauppatase nousi 0,7 miljardia edellisvuoden kolmannesta neljänneksestä 0,2 miljardiin euroon. Nousu johtui maksutaseen mukaisen tavaratuonnin arvon laskusta kolmannella neljänneksellä.

Koko kuluvan vuoden jaksolla ei tuonnin eikä viennin tasoissa kuitenkaan ole havaittavissa suurempaa muutosta verrattuna vuoteen 2013. Palvelutase oli lähes tasapainossa eikä muuttunut vuoden 2013 kolmannesta neljänneksestä.

Vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä pääomaa vietiin nettomääräisesti Suomesta 0,5 mrd. euroa. Pääomaa vietiin eniten arvopaperisijoituksina, yhteensä 3,7 mrd. euroa. Pääomaa tuotiin 1,9 mrd. euroa suorina sijoituksina.

Syyskuun 2014 lopussa Suomella oli saamisia ulkomailta 711,3 mrd. euroa ja velkoja ulkomaille 701,8 mrd. euroa. Suomen ulkomainen nettovarallisuus kasvoi hieman kolmannella neljänneksellä 9,5 mrd. euroon.

Suomen vaihtotase ja kauppatase, 12 kk liukuva summa

Suomen vaihtotase ja kauppatase, 12 kk liukuva summa

Kommentoi
Ylös
>