Kumppaniblogit

Miten euroero voisi pahentaa Kreikan tilannetta?

Greece

Usein kysymyksen ”kannattaako eurosta erota?” ympärillä keskustellaan aivan kuten kysymys olisi ”onko oma valuutta parempi kuin yhteisvaluutta?”.

On mielestäni aivan selvää, että Kreikan ongelmat olisivat paljon pienemmät, jos maa ei olisi koskaan liittynyt euroon vaan säilyttänyt oman valuuttansa. Kreikka olisi voinut palauttaa kilpailukykyä ja ylläpitää työllisyyttä antamalla oman valuuttansa heikentyä.

Kun kerran yhteisvaluuttaan on liitytty, yhtälö muuttuu. Ongelmana on se, että omaan valuuttaan palaaminen on pitkä prosessi, joka voi tulla erittäin kalliiksi. Euroalueen rahoitusjärjestelmästä ulos ajautuminen ja siinä mielessä eurosta eroaminen voi käydä hyvin ripeästi. EKP antoi viime viikolla selkeästi varoituksen, jossa se kertoi miten tämä voi tapahtua. Jollei Kreikka pääse helmikuussa sopuun troikan kanssa, keskuspankin lainahanat sulkeutuvat maan pankeille. EKP ei silloin enää turvaisi sitä, että talletettuja euroja saisi nostaa seteleinä tai käyttää laskujen maksamiseen muihin euromaihin.

Lue koko artikkeli täältä.

http://www.marketnoze.com/uutiset/ajankohtaista/miten-euroero-voisi-pahentaa-kreikan-tilannetta.html

Kommentoi
Ylös
>