Sijoitusideat

Onko ideaa? IBM:ssä oston paikka?

IBM on ollut heikoiten tuottaneita jättiteknoyhtiöitä vuonna 2014. Osakekurssi on painunut houkuttelevalle tasolle. Joko olisi oston paikka?

IBM:n osakekurssi on laskenut vuoden 2014 aikana 10 %. Samaan aikaan Nasdaq-indeksi on tuottanut 15,5 %. Teknologiayhtiöillä on ollut erityisen vahva tulosmomentti, mutta IBM tekee joukosta negatiivisen poikkeuksen, mikä on näkynyt heikkona kurssikehityksenä.

IBM:n kurssikehityksen taustalla on heikko tulos Q3:lta. Yhtiön toimitusjohtaja kommentoi suoritusta seuraavasti:

”We are disappointed in our performance. We saw a marked slowdown in September in client buying behavior, and our results also point to the unprecedented pace of change in our industry. While we did not produce the results we expected to achieve, we again performed well in our strategic growth areas – cloud, data and analytics, security, social and mobile – where we continue to shift our business. We will accelerate this transformation,”

Amerikkalainen johtamiskulttuuri näkyy alla olevassa kommentissa.

”We remain fully committed to returning significant value to shareholders through dividends and share repurchase.”

IBM onkin maksanut osinkoja vuodesta 1916 lähtien. Kuluvana vuotena IBM on maksanut 1,1 USD/osake kvartaaleittain. Eli 4,4 USD/osake koko vuodelta (osinkotuotto 2,8 %). Yhtiön kassavarat ovat 9,56 miljardia dollaria, joka on 9,7 USD/osake. Kassavirta on vahva. Osingonjako ei siten vaarannu yhden tai kahden heikon kvartaalin johdosta.

Ostaako vai ei?

Analyytikkojen EPS-ennuste seuraavalle vuodelle on 16,88 USD. Osakekurssi on 159 USD, joten PE ensi vuodelle on 8,9. Osinkotuotto nykyosingolla on siis 2,8 %. Toimitusjohtajan lausunnon perusteella yhtiö pitänee kiinni osinkotasostaan.

Markkinat heikentyivät syyskuussa, mistä syystä Q3-tulos oli heikko. Sijoittajan on mahdoton ennustaa, milloin kelkka kääntyy. Alhaisen PE-luvun arvoyhtiöissä on riskinä se, että tuloskäännettä saa odottaa pitkään, jolloin EPS:it tulevat alas ja kurssi myös.

Riskinkarttaja odottaa Q4-tuloksen, ensi vuoden osingon ja indikaation tuloskäänteestä. Riskinottaja lähtee ostolaidalle aiemmin ja hyväksyy siitä, että kurssi voi vielä laskea.

Suomalainen osakesijoittaja hyötyy lisäksi siitä, jos EUR heikkenee USD:hen nähden. Tällöin valuuttakurssimuutos parantaa osakkeen tuottoa. Riskinä on, että USD alkaa nykytasosta heikentyä, jolloin tilanne on juuri päin vastainen.

Lue myös Markewatchin artikkeli viidestä hyvän osinkotuoton tekno-osakkeesta.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 22.12.2014.

Kommentoi
Ylös
>