Makrotalous

Kreikka jälleen sijoittajien huolena

Kreikan tilanne tulee luomaan sijoitusmarkkinoille epävarmuutta. Nordea uskoo Kreikan kuitenkin pysyvän yhteisvaluutta eurossa.

Kreikan parlamentti ei päässyt kolmannessakaan äänestyksessä sopuun maan uudesta presidentistä. Tästä johtuen Kreikassa on edessä uudet parlamenttivaalit tammikuun 25. päivä.

Nordean mukaan sijoittajien kannalta haastavan tilanteesta tekee se, että viime aikojen mielipidemittauksissa eurokriittinen, runsaita kevennyksiä nykyiseen valtion säästöohjelmaan ajava Syriza-puolue on ollut johdossa. “Samaan aikaan Kreikan saama tukiohjelma on päättymässä, joten edessä tulee olemaan pahimmillaan hankalat neuvottelut siitä, miten Kreikan taloutta tullaan jatkossa ohjaamaan”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Syrizalla on viime aikojen mielipidetiedusteluissa ollut muutaman prosenttiyksikön johto verrattuna nykyiseen Uusi demokratia-valtapuolueeseen. Nordean mukaan Kreikan vaalijärjestelmässä suurin puolue saa äänestyksen jälkeen 50 lisäpaikkaa parlamenttiin, joten vaalien voittaja on aina vahvassa asemassa.

“Jos Syriza voittaa vaalit, on maassa edessä hankalat hallitusneuvottelut. Syrizakaan ei aja maan eroa eurosta, mutta se haluaa maalle osittaista velkojen anteeksiantoa ja voimakkaita kevennyksiä nykyiseen säästöohjelmaan. Euromaat puolestaan eivät ole halukkaita tulemaan vastaan tilanteessa, jossa Kreikassa vihdoin ollaan saamassa talous kääntymään nousuun”, Nordea arvioi.

Kreikka-osakemarkkinat-012015

Sijoitusmarkkinoille parlamentin äänestystulos ei ollut suuri yllätys, mutta silti reaktiot olivat voimakkaita. Nordean mukaan pahimmillaan Kreikan pörssi oli yli kymmenen prosentin laskussa ja korot prosenttiyksikön nousussa.

Miten Kreikan tilanne vaikuttaa sijoitusmarkkinoille?

Vaikutukset muille markkinoille jäivät lopulta vähäisiksi. Nordea mukaan tämä osoittaa, että sijoittajat pitävät Kreikkaa pääsääntöisesti erityistapauksena, eikä ongelmien odoteta leviävän laajemmalle.

“Epävarmuutta Kreikan tilanne tulee kuitenkin luomaan erityisesti Euroopan markkinoille vuoden alussa. Vaikka kukaan ei toivo Kreikan neuvottelujen ajautuvan umpikujaan ja euroeroaikeisiin, tulee ero pyörimään puheissa. Lopulta kohtuullinen neuvottelukompromissi löydettäneen, mutta siihen asti Kreikka pysyy sijoittajien huulilla”, Nordea jatkaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös