Strategiat

Osta ja pidä -sijoitusstrategiassa on valuvika

Osta ja pidä -sijoitusstrategiassa sijoittaja menettää kontrollin yhteen tärkeään sijoitussalkun ominaisuuteen, väittää Morningstarin rahastoanalyytikko.

Osta ja pidä -strategian idea on yksinkertainen. Nimensä mukaisesti strategiassa sijoittaja pitää ostamiaan sijoituskohteita pitkän aikaa sijoitussalkussaan.

Strategian keskeisin etu piilee sen helppoudessa, koska ostettuja sijoituskohteita ei ole tarpeen seurata päivittäin, eikä strategiassa yritetä ennustaa markkinaliikkeitä. Myös verotuksen kannalta osta ja pidä -strategia on järkevää. Sijoittaja pysyy siinä lykkäämään luovutusvoittoveroja pitkälle tulevaisuuteen.

Mutta tämä yksinkertainen sijoitusstrategia ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton.

Rahastoyhtiö Morningstarin rahastoanalyytikko Matias Möttölän mukaan Osta ja pidä -ajattelussa merkittävä valuvika.

Strategiassa sijoittaja nimittäin menettää kontrollin salkkunsa riskitasoon, mistä voi olla merkittävää haittaa. Passiivinen Osta ja pidä -strategia voi johtaa siihen, että sijoittajan osakesalkun eri omaisuuslajien painoarvo alkaa vähitellen poiketa yhä enemmän sijoittajan tavoittelemasta riskitasosta.

Möttölä antaa tästä esimerkin:

Olettakaamme että sijoittaja päätyy siihen, että hänelle sopiva riskitaso on 50% osakkeissa, 50% koroissa. Buy and hold -metodilla sijoittava ostaa siis puolet salkustaan osakkeita ja jättää puolet pankkitilille tai muihin korkosijoituksiin. Mitä jos osakkeet tuplaavat arvonsa? Silloin niiden paino salkussa kasvaa kahteen kolmasosaan ja koroissa on enää yksi kolmasosa. Sijoittajan salkusta on tullut merkittävästi riskipitoisempi. Jos hän ei tee asialle mitään, riskitaso voi alkaa tuntua häiritsevältä varsinkin jos osakekurssit lähtevät voimakkaasti heilumaan.

Möttölän esimerkki siis osoittaa, että sijoitussalkun sisältö tulee tasapainottaa aika-ajoin.

8 kommenttia

8 kommenttia

 1. Portfolisti

  29.1.2015 at 09:35

  Kuka hullu sijoittaa korkoihin näinä päivinä?

  • Osinkoilija

   29.1.2015 at 18:30

   Osakkeille on muitakin omaisuuslajivaihtoehtoja kuin korkopaperit. Siksi toisekseen, EM-valtiolainoissa ihan kohtuullisia tuottoja.

 2. Satunnainen vierailija

  29.1.2015 at 09:56

  Eiköhän noin yli 95% osta ja pidä -sijoitusstrategiaa noudattavista osta jatkuvasti, eli tasapainotus tapahtuu pikkuhiljaa.
  Enpä ole kuullut yhdestäkään, joka ostaa hetkessä 0 salkun 50-50 periaatteella ja jättää sen silleen ”lopuksi ikää”.
  Myös riskitaso voi muuttua aikaa myöten (esim. vanhemmalla iällä suhteessa enemmän korkoja), joten uudet ostot suunnataan siten, että tavoteallokaatio täyttyy.
  Eri asia on sitten, onko tämä uusilla ostoilla tasapainottaminen vs. myyminen ja tasapainottaminen optimaalisin taktiikka.

 3. Jaakko

  9.2.2015 at 20:16

  Tässä on hieman tekemällä tehty uutinen. Lähtökohtahan sijoitukselle on, että arvo nousee. Jos osakkeiden arvo nousee kaksinkertaiseksi – sehän on lähinnä tarkoituskin. Henkilö, joka suorittaa ”osta-ja-pidä”-strategiaa, ei spekuloi arvoilla, vaan on pysyvänä omistajana yhtiöissä. Osakkeita ostetaan sen mukaan lisää, kuin varallisuus antaa myöden ja jos rahaa tarvitsee ottaa ulos arvo-osuustililtä, se tehdään osinkojen kautta.
  Osakesalkun rahallisella arvolla ei liene kovin paljoa merkitystä, osingolla on. Aika hoitaa loput. Lähinnä ostokohteita valitaan sen mukaan, että ostohetkellä osake on kohtuullisen hintainen (ei välttämättä halpa), se on ainoa keino spekuloida markkinoilla. Tulevaisuudesta kukaan ei osaa sanoa mitään, mutta jos salkussa on edulliseen hintaan ostettuja osakkeita hyvällä osinkotuotolla, voi nukkua yönsä rauhassa.

 4. JJ

  13.2.2015 at 17:03

  Salkun tasapainottaminen, siten että myydään enemmän kasvavaa osaa (=osakkeita) ja siirretän siitä rahaa huonosti tuottavaan osaan (=korkoihin), kuulostaa näin maallikkona oudolta.
  Eikös sijoittamisen tavoite ole kasvattaa salkkua.

  Talousteorioissa ’riski’ (=volatiliteetti) on jotenkin outo arkikieleen verrattuna, eli jos osake nousee kovasti niin se on suuri riskinen kohde.

  • andresi

   17.2.2015 at 20:40

   Olen samaa mieltä edellisten kanssa. Tuntuu että se on näiden osakevälittäjien(pankkien) säännöllisesti paasaamaa juttua, jolla saadaa lisättyä kaupankäyntivoluumia. Sillähän ne tienaa ja rahansa tekee kun niiden asiakkaa myy ja ostaa mahdollisimman paljon.

   Jos sulla on hyvän firman osakkeita ostettuna kohtuu hintaan(vaikka reilusti voitolla) ja uskot tulevaisuuteen. Niiden suhdanteiden aiheuttamat dropit ja muut talouden panikoinnit on mahdollisesti hyviä ostopaikkoja.

  • portfolio

   23.2.2015 at 14:26

   Joopa joo. Buy &hold sellaisenaan on surkea strategia, ajattelepa jos joku olisi ostanut sillä tyylillä Elcoteqia ja Talvivaaraa.. Kyllä sijoitussalkkua pitää hoitaa ja riskitaso on ainoa johon sijoittaja voi oikeasti vaikuttaa.

  • Jaakko

   25.2.2015 at 02:55

   Tuskinpa B&H-sijoittajan salkkuun olisi ikinä eksynyt Elcoteqia ja Talvivaaraa – tunnusluvut, kannattavuus/osinkotuotto olisi pudottanut heti sellaiset ostokohteet pois. Jos tarkastellaan B&H-strategian onnistumista – sillä on monesti menestytty paremmin, kuin vaihtelemalla osakkeita (poikkeuksia on toki). Holdareita, esim. Sinkkoa ja Lindströmiä haukutaan, useimmiten syyttä. Siinä missä toisilla on miljoonien arvoiset salkut ja kohtalaisen hyvä elintaso -> arvostelijoilla on ”ahkerat leuat”.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös