Kumppaniblogit

Osakkeiden hintakupla kasvaa

Osakemarkkinoiden nousuvire on yhä voimissaan. Helsingin pörssin keskimääräistä kurssikehitystä mittaava indeksi on noussut jo 14 prosenttia kuluvan vuoden aikana. Nousutahti ei sinänsä ole ollut mitenkään poikkeuksellisen voimakas, mutta koettu vauhti hiljenee varmasti.

OMX-HEX-022015

Yllä oleva kuva kertoo omaa tarinaansa suomalaisten osakkeiden keskiarvon kehityksestä. Täsmällisesti ei vallitsevaa osakkeiden arvostustasoa pysty mittaamaan, mutta esittämäni karkeakin tarkastelutapa on toivottavasti hyödyksi sijoittajille. Yksikertaisuudesta huolimatta arvostusmallin arvio vuoden 2011 korkeasta tuotto-odotuksesta oli oikea. Nyt malli arvioi tuotto-odotuksen huomattavasti matalammaksi ja tappioriskin selvästi suuremmaksi.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija, Vantaa

Artikkeli on alunperin julkaistu Tinpie-sivustolla 23.2.2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös