Asunnot ja kiinteistöt

Puhelin ei korvaa tapaamista

asuntokauppa-asuntosijoittaminen-022015

Vuokraamme huoneistomme pääsääntöisesti niin, että tapaamme vuokralaisehdokkaat asunnolla. Tapauskohtaisesti on jouduttu tekemään niin, että asiat sovitaan puhelimitse ja tapaamme vuokralaisen sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä, mutta tätä mallia emme voi missään nimessä suositella.

Joonaksen esimerkki: ”Vuokrasin aikanaan Tikkakoskella (Jyväskylästä n. 20 km pohjoiseen) olevan huoneiston niin, että en tavannut kaveria kun vasta sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Mies kuulosti puhelimessa asialliselta kaverilta. Kun tapasimme asunnolla, huomasin, että kyseessä taitaa ollakin hieman laitapuolen kulkija. Siinä vaiheessa en kuitenkaan tohtinut enää perääntyä. Lisäksi olimme sopineet, että hän maksaa kahden kuukauden rahavakuuden, joka luonnollisesti pienensi riskejäni. Vuokrasuhde päättyi lopulta sopimuksen purkamiseen, mutta ei maksamattomien vuokrien takia.

Toinen tapaus sattui aivan hiljakkoin. Olin vuokraamassa meidän Jyväskylässä Aittorinteellä sijaitsevaa yksiötä. Nuoren oloinen kaveri soitteli. Kyselin hieman taustoja. Hän sanoi olevansa muuttofirmassa töissä ja nukkuneensa viimeisen vuoden tyttöystävän nurkissa. Homma kuulosti suoraan sanottuna hieman epämääräiseltä. Luottotiedot olivat kuitenkin kunnossa, kun asiasta kysyin, joten sovimme tapaamisen asunnolle.

Kun tapasimme, asiat loksahtivat paikalleen: kyseessä oli parikymppinen nuori mies, joka oli viimeisen vuoden ollut armeijassa. Virallinen osoite hänellä oli vielä kotona ja tyttöystävän luona oli tietysti oltu vain viikonloppuisin lomalla. Puhelussa epämääräiseltä kuulostanut tilanne sai lopulta loogisen selityksen.”

Kun tapaat vuokralaisehdokkaat kasvotusten, saat aina henkilöistä enemmän irti ja osaat paremmin arvioida, onko tämä sopiva asukas asuntoosi. Puhelimessa on aina helpompi antaa todellisuutta parempi kuva tilanteesta – tai kuten jälkimmäisessä tapauksessa todellisuutta huonompi kuva.

Johtopäätös: pyri aina tapaamaan potentiaaliset vuokralaisehdokkaat kasvotusten ennen päätöksen tekemistä. Virheiden todennäköisyys ja sitä kautta sijoitustoiminnan riskit pienenevät huomattavasti. Tapaamisen lisäksi on ehdottomasti muistettava tarkistaa luottotiedot.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös