Raaka-aineet

Handelsbanken: Öljyn hinnassa ei nousupaineita

Ennätykselliset tuotantomäärät pitävät öljyn hinnan kurissa, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Öljyn hinta lähti jyrkkään syöksyyn viime vuoden kesäkuussa. Brent-laadun öljyn hinta laski noin 110 dollarin barrelihinnasta vaivaiseen 50 dollariin. Tämän jälkeen öljyn hinta kääntyi vahvaan nousuun helmikuussa ja toinen nousupyrähdys nähtiin huhtikuussa.

Öljy-hintakehitys-062015

Brent-öljylaadun hintakehitys

Handelsbankenin mukaan öljyn hinnan voimakas vaihtelu eli volatiliteetti hinnassa voidaan nähdä todisteena siitä, että markkinaa ohjaa nyt kaksi teemaa: Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotanto ja OPEC:in aggressiivinen markkina-osuuksien tavoittelu.

Vahvoja nousupaineita öljyn tulevaan hintakehitykseen ei nyt näytä olevan.

”Kolme suurta OPEC-maata saavutti ennätykselliset tuotantolukemat toukokuussa. Mielestämme tällä voi olla taipumus laskea hintaa uudestaan vuoden loppupuolella, mutta toisaalta Iranin tilanteen paluu otsikoihin ja liuskeöljy-yhtiöiden tuloskunto voivat aiheuttaa hintaan nousupainetta”, pankki toteaa.

Handelsbankenin mukaan liuskeöljy-yhtiöitä on erittäin vaikea arvioida, koska viikoittainen tuotantodata, joka on antanut arvokasta tietoa yhtiöiden tilasta, on osoittautunut viime aikoina erittäin epävarmaksi. Tilastoihin on tehty suuria korjauksia.

Kommentoi
Ylös
>