Indikaattorit

Deflaatiouhka palasi Eurooppaan

Kreikkamyllerryksen ja hätärahoituksen keskellä myös inflaatiovauhti hidastuu uudelleen. Nordean mukaan deflaatiouhka ei ole poistunut.

Kesäkuussa euroalueen inflaation nousuvire katkesi, Nordea toteaa aamukatsauksessaan. Pankin mukaan Inflaatio laski toukokuun 0,3 prosenttisesta vuosikasvuvauhdista takaisin 0,2 prosentin kasvuun.

”Kuluttajahinnat nousivat siis kesäkuussa hitaammin kuin toukokuussa. Energiakomponentin negatiivinen vaikutus oli edelleen suuri, mutta myös palvelujen inflaatio hidastui tuntuvasti. Ruuan, alkoholin ja tupakan inflaatio pysyi ennallaan 1,2 prosentissa vuoden takaa”, Nordea toteaa.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio alle kahdessa prosentissa. Euroalueen inflaatio ei siis ole lähelläkään tuota tavoitetta. Nordean mukaan EKP:lla onkin entistä enemmän työsarkaa saada inflaatio lähemmäs kahta prosenttia.

Keskuspankki on yrittänyt peitota deflaatiota ja saada aikaiseksi maltillista hintojen nousua niin sanotulla määrällisellä elvytyksellä. Ostamalla velkakirjoja markkinoilta keskuspankki on pumpannut euroalueelle lisää likviditeettiä ja painanut markkinakorkoja ennätyksellisen alhaalle.

Kanavat valtiovelkakirjojen ostoista reaalitalouden hintojen nousuun ovat kuitenkin pitkiä ja mutkikkaita, Nordea huomauttaa.

”Keskuspankin osto-ohjelman ensimmäiset myönteiset vaikutukset näyttävät tällä hetkellä vähän sumuisimmilta kuin osto-ohjelman ihan ensimmäisinä viikkoina, jolloin vaikutus talouden ilmapiiriin oli hyvin myönteinen”, pankki toteaa.

Nordean mukaan nyt tarvitaan kuitenkin enemmän kuin ilmapiirin paranemista. ”Pitkien korkojen lasku on kääntynyt nousuun ja maakohtaisten erojen levenemiseen Kreikka-kriisin kärjistyttyä. Tarvitaan enemmän kysyntää, joko euroalueen sisältä tai sen ulkopuolelta. Mistäköhän tällainen syntyisi? Ehkä keskuspankki voisi ostaa vielä enemmän?”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös