Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittajan 10 eri strategiaa – mihin sinä olet keskittynyt?

Asuntosijoittamista voi tehdä monella tavalla. Alla listaamme 10 erilaista tapaa sijoittaa asuntoihin.

Kuten aktiiviset lukijat tietävät, olemme keskittyneet ainoastaan osta & vuokraa –periaatteella toimimiseen. Kakkoskohdasta olemme haaveilleet, ja tosissaan on suunniteltukin, mutta toistaiseksi emme ole siihen lähteneet. Mikä onkaan sinun strategiasi, neuvomme on, että keskity sen pieniin asioihin huolella. Koska kukaan ei voi olla kaikkien alojen erikoislääkäri, et voi olla kaikkien strategioiden experttikään. Keskitä osaamisesi siihen, mikä sopii sinulle parhaiten ja missä voit menestyä.

1. Osta, vuokraa, vaurastu

Vaatii kärsivällistä työtä ja kauan, jotta vaurastumista tapahtuu. Ei tarjoa äkkirikastumista vaan tasaista varallisuuden kartuttamista hyvin suunniteltuna ja huolellisesti tehtynä ajan kanssa. Sopii hyvin työn oheen eikä vaadi hurjaa teknistä osaamista toisin kuin seuraava. Täytyy muistaa, että tämä strategia pitää sisällään ”alakohtia” runsaasti. Me esimerkiksi olemme keskittyneet vain ja ainoastaan alle 35-neliöisiin tietyillä paikkakunnilla. Näin ollen tällä hetkellä Etuovessa myytävistä asunnoista 99,6% on sellaisia, joita emme edes vilkaise.


2. 
Osta, remontoi, myy

Vaatii aivan erilaista osaamista kuin yllä oleva. Perusideana tottakai molemmissa täytyy tuntea alueen hintataso, mutta tässä kustannustehokkaan ja nopean remontin suunnittelulla on suuri merkitys. Näin ollen tietotaito remonteista nousee suureen arvoon. Ostajalla on oltava myös kassassa paalua remonttiin, sillä ani harvoin pankki haluaa vivuttaa kohteen yli sataprosenttisesti ostohintaan nähdeen.


3. 
Isot kokonaisuudet palasina eteenpäin

Muutama tuttumme ostaa kokonaisia kerrostaloja myyden ne eteenpäin viikoissa, jopa päivissä. Strategia vaatii pelkistettynä kolmea asiaa: hintatason tuntemusta, pelimerkkejä ja ennen kaikkea kontakteja sekä ostoja varten että myyntejä varten, jotta tavara liikkuu. Volyymibisnestä, jos mikä.


4. Osta ennen kuin kuokka kolahtaa, myy valmiina

Pari tuttuamme ostaa vasta piirrustusvaiheessa olevia asuntoja ja myy ne kun asunnot alkavat olla valmiina. Strategia toimii nähdäksemme ainoastaan nousumarkkinassa, sillä on vaikea kuvitella tekevän asunnoilla tiliä, jos rakentamisen aikana hinnat yleisesti ottaen laskevat. Miksi tämä strategia olisi hyvä? Idea perustuu siihen, että joidenkin rakennusliikkeiden kohteissa aivan rakentamisen alkuvaiheessa omaa pääomaa ei juurikaan tarvitse. Eli pienellä omalla pääomalla liikkeelle ja iso taloyhtiölaina kylkeen. Monet kotia etsivät eivät taas pysty tai halua ostaa 1,5 vuoden päästä valmistuvaa asuntoa vaan ovat vasta valmiin nähdessään halukkaita kaupoille.


5. 
Soluttaminen

Yksiöiden kysyntä on karannut paikka paikoin liiankin korkealle. Taas vastaavasti isoista asunnoista on ollut paljon tarjontaa kysynnän ollessa yhtä suurta kuin glögillä juhannuksena. Tätä hyödyntääkseen sijoittajat ovat ostaneet isoja halpoja asuntoja, pohjaltaan sopivia kolmioita ja neliöitä, joista ovat tehneet i”soluasunnon”  kaltaisia asuntoja laitattamalla lukot oviin jne. Näitä vuokraamalla ja/tai eteenpäin myymällä asunnon vuokrattavuus ja jälleenmyytävyys ovat parantuneet.


6. 
Rakennuttaminen

Viimeksi eilen meille tarjottiin suunnitteilla olevasta talosta asuntoja. Jos on osaamista ja hyvä verkosto massin lisäksi, uudiskohteiden rakennuttamisella voi tehdä tiliä. Suurten pelimerkkien ja ison riskin bisnestä.


7. 
Kansainväliset markkinat

Kasvattanut suosiotaan kuin Sipilä viime vaalien alla. USA, Berliini, Barcelona… Monta hunajaa tihkuvaa tarinaa ja hyviä tuottoja tehneet caset vetävät sijoittajia. Tässä ei omasta osaamisesta ole juurikaan hyötyä vaan täytyy olla luotto siihen, että uskotulle taholle annetut rahat ovat asiantuntevassa hoidossa. Voi toimia myös hyvänä hajautuksena Suomi-sijoittajalle.


8. 
Airbnb

Maailmanlaajuinen Airbnb on kasvattanut suosiotaan lähes räjähdysmäisesti. Ideana on siis vuokranantajan näkökulmasta vuokrata kalustetun asuntoa / oman asuntoa tai huonetta, useimmiten lyhytaikaisesti. Nimestään huolimatta aamupalaa ei tarvitse tarjota. Toimii joillakin hyvän lisätulon hankkimiseen, jos on esimerkiksi omassa kodissa extrahuone tai kakkosasunto vapaana silloin tällöin. Kannattaa tutustua: airbnb.fi. Palvelu on läpinäkyvä ja luotettava.


9. 
Loma-asunnot

Ruka, Levi, Ylläs… Useimmissa laskettelukeskuksissa on vahva presenssi asuntoja, joita sijoittajille on markkinoitu. Tutkimme mielenkiinnosta näitä vaihtoehtoja, mutta hyville tuotoille on vaikea päästä, jos käyttöasteen laskee realistisesti. Jos vuokrauksen hoitaa itse, vaatii se paljon aikaa. Jos sen ulkoistaa liinavaatteineen kaikkineen, vie palvelu siitä suurehkon siivun. Toimii ehkäpä parhaiten sellaiselle, joka käyttää itse mökkiä/asuntoa vain joitakin viikkoja vuodessa ja haluaa lisätuloa tyhjille viikoille.


10. 
Rahastot

Muutama vuosi sitten markkinalla oli vain instituutioille ja varakkaille yksityishenkilöille targetoituja KY-muotoisia rahastoja, joissa oli jopa satojen tuhansien eurojen minimimerkintävaatimus. Viime vuosina muutama pankki on tuonut kaikkien ulottuville rahastoja, joihin on pieni muutamien kymppien kynnys. Lisäksi Orava Asuntorahasto (nimestään huolimatta ei tekemistä blogin ja kirjan kirjoittajan Joonas Oravan kanssa) on listattu pörssiin. Jos haluaa ulkoistaa tekemisen ja on valmis maksamaan siitä hallinnointipalkkion yms. muodossa, rahasto voi olla hyvä ratkaisu.

Strategialistaus ei ole kaiken kattava, mutta antaa vahvan peiton erilaisista tavoista tehdä asunnoilla bisnestä. Jokaisen strategian osalta tunnemme vähintään yhden sijoittajan, joten sitä kautta olemme kuulleet ja nähneet miten kukakin strategiaansa toteuttaa. Jos haluatte kuulla jostain strategiasta lisää, kertokaa siitä meille. Pyrimme saamaan parista eri strategiasta vieraskynän kirjoittamaan omia kokemuksia ja jakamaan oppeja lukijoille. Ne toimivat sopivana mausteena ”Osta Vuokraa Vaurastu” –tekstien joukossa ja tuovat perspektiiviä, kuinka asioita voi tehdä toisellakin tavalla.

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös