Markkinakommentit

Kiinan pörssikupla puhkesi – piensijoittajat tankkasivat osakkeita

Piensijoittajat ostivat elokuussa nettomääräisesti lisää osakkeita yli 50 miljoonalla eurolla.

Elokuussa Kreikka sai väistyä uutisotsikoista. Kokoluokkaa uskottavammaksi stressitason lisääjäksi kohosi Kiina, jonka pörssikuplan pihiseminen aiheutti markkinoilla huolta myös globaalin kasvuveturin reaalitalouden tilasta, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Nordnetin mukaan yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta piensijoittajien viesti muodostui selväksi: osakkeita ostettiin elokuussa nettomääräisesti lisää 50,1 miljoonalla eurolla.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski elokuussa 5,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto nousi vuodentakaisesta elokuusta jopa 19,1 prosenttia, Nordnet kertoo. Online-välittäjien kauppamäärät vähenivät edelliskuusta euromääräisesti 4,2 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät putosivat enemmän, 10,6 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppamäärät kasvoivat 21,7 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 8,9 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän. Koko pörssissä kauppamäärät supistuivat kuluvan vuoden heinäkuusta 3,8 prosenttia. Yksityissijoittajilla kasvua oli 1,1 prosenttia.

Uusia sijoittajia virtaa nyt osakemarkkinoille

”Piensijoittajat pitivät elokuun turbulenssissa housunsa kuivina. Päivätasolla tarkasteltuna Nordnetin kautta elokuussa osakekauppaa käyneistä suomalaisista parhaimmillaan jopa 82 prosenttia lukeutui osakkeiden ostajiin”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

Kiina-otsikoiden pullistuessa muodostui nyrkkisäännöksi, että mitä synkemmäksi kurssikäyrä muuttui, sitä enemmän osakkeita lapioitiin salkkuihin piensijoittajien keskuudessa. Nordnet teki elokuussa pohjoismaisella tasolla päiväkohtaisen kaupankäyntiennätyksensä, ja suomalaisia uusia asiakkaita virtasi sisään pahimpana pudotuspäivänä jopa 2,5-kertainen määrä normaalipäivään verrattuna, Odenwall jatkaa.

Odenwallin mukaan piensijoittajat ovat äänestäneet varallisuudellaan voimakkaasti sen puolesta, että Kiina-vetoisessa kurssipudotuksessa on kyse tilapäisestä korjausliikkeestä, ei pörssin monivuotisen noususuunnan trendimuutoksesta.

”Esimerkiksi uusista tilauksistaan tällä hetkellä liki puolet Kiinan markkinoilta imuroivassa Koneessa suomalaiset piensijoittajat kasvattivat omistuksiaan elokuun aikana nettomääräisesti liki neljällä miljoonalla eurolla”, sanoo Odenwall .

Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan.

Odenwallin mukaan kaikki katastrofin aineksen ovat kasassa, jos maailmantalouden ykkösveturi suistuu raiteilta ja lähtökohtana on osakemarkkinoiden hinnoittelu länsimaisten keskuspankkien elvytettyä ennätyksellisesti kaikilla keuhkoillaan.

”Nyt ei kannata lähteä liikenteeseen pelkästään kurssitoiveiden perässä, vaan osakevalinnoissa on syytä painottaa osinkokriteeriä. Ostovoimaisella osinkopotilla on mahdollisen kurssilaskun vaurioita tasaava vaikutus, jos indeksi jatkaa viimeaikaista luisuaan”, toteaa Odenwall.

Erikoinen Fennovoima-episodi ei kolhaissut Fortumin suosiota

Kurssipudotus on saanut ostohormonit hyrräämään. Nordnetin mukaan salkkuihin on lapioitu pääosin ”järkiyhtiöitä”, mutta poikkeukset vahvistavat säännön. Ne yhtiöt, joissa poliitikot ja hallintoneuvostot ovat ohjaksissa, saavat nyt perusteetonta gloriaa piensijoittajien joukossa. Elokuun ostoslistan kärjessä on pari valtion erityishuomiota nauttivaa yhtiötä.

”Fortum oli elokuussa piensijoittajien ylivoimaisesti ostetuin osake. Kun valtio on yhtiön omistajarakenteessa nyt hyvin näyttävästi mukana, kokevat piensijoittajat sen eräänlaisena takuumiehenä. Fortumin suunnitelmia käytiin myymässä Moskovassa asti jopa ministerin voimin kesän aikana, vaikka neuvottelujen tuloksesta ei tullutkaan niin suurta numeroa”, analysoi Odenwall.

Elokuun toiseksi ostetuimmassa, valtionyhtiö Outokummussa, tappi puuttuu veneen pohjasta mutta piensijoittajat kokevat, ettei pieni kallistuma mitään haittaa. ”Vaikka osake on puolittunut viidessä kuukaudessa, moni kuitenkin katsoo, että valtio tämänkin pelastaa”, jatkaa Odenwall.

Fortumin ohella myös Nokian Renkaat ja YIT kiinnostivat ostoslistalla Venäjä-sidonnaisten osakkeiden kategoriasta.

Odenwallin mukaan Venäjä-osakkeet romahtivat ja palasivat houkutteleviksi elokuussa, kun rupla koki öljyn vanavedessä toisen romahduksensa vuoden sisällä. Ulkomaisilla sijoittajilla polvet vatkaavat, ja piensijoittajat hyödyntävät tätä hosumista taitavasti.

Yritysjärjestelyn julkistaneesta Konecranesista otettiin pikavoitot kotiin

Merkittävästä yritysjärjestelystä tiedottaneesta Konecranesista otettiin Nordnetin mukaan elokuussa pikavoitot kotiin, ja osake päätyi kuukauden selvästi nettomyydyimmäksi piensijoittajien keskuudessa.

Odenwallin mukaan yleistasolla valtaosa elokuun nettomyydyimpien osakkeiden kärkikymmeniköstä noteerataan nyt joko lähelle monivuotista kurssihuippuaan tai jopa lähelle kaikkien aikojen ennätystasoaan.

Näihin lukeutuvat Konecranesin ohella Elisa, Sampo, Orion, Amer Sports ja Huhtamäki. ”Pääsäännön mukaan kuukauden myyntilistalle valikoitaessa on katsottu, missä käyrät ovat viime vuosina nousseet kauneimmin. Näitä osakkeita on varmuuden vuoksi myyty pois, ettei pahassa skenaariossa tule pudotusta ainakaan korkealta jyrkänteeltä”, arvioi Odenwall.

Kommentoi
Ylös
>