Makrotalous

Kauppakamari: Suomi luisui kilpailukykyvertailussa

Kansainvälisen kauppakamari ICC:n selvityksessä Suomen sijoitus tippui roimasti.

Kansainvälinen kauppakamari ICC listasi Singaporen ja Hongkongin jälleen maailman avoimimmiksi talouksiksi tuoreessa ICC Open Market -selvityksessä, kertoo keskuskauppakamari tiedotteessaan.

Suomi löytyy vasta sijalta 25 Islannin (9.), Ruotsin (10.) ja Tanskan (12.) jälkeen.

Suomi on tippunut sijalle 25 edellisen, vuonna 2013 tehdyn ICC-selvityksen sijalta 17. Pohjoismaat ja Baltian maat ovat säilyttäneet asemansa edelliseen selvitykseen verrattuna.

G20-maiden tulevaa huippukokousta varten tehty tuore ICC Open Market -selvitys arvioi 75 maan yrityskentän kansainvälistymistä, maan markkinoille pääsyn ja kaupankäynnin helppoutta sekä onnistumista kansainvälisten investointien houkuttelussa ja kansainvälistä kauppaa tukevan infrastruktuurin tilaa.

Yli 90 prosenttia maailman markkinoista kattava selvitys on tehty ICC:n toimeksiannosta, ulkopuolisen, riippumattoman tahon toimesta perustuen käytettävissä oleviin virallisiin kauppa- ja investointitilastoihin.

Suomen sijoituksen heikkeneminen huolestuttaa. “Huolestuttavaa on Suomen jääminen Pohjoismaiden ja Baltian taakse”, toteaa Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

“Vaatimaton menestys kansainvälisissä vertailuissa antaa huonon kuvan Suomesta investointikohteena”, sanoo Vuori.

Vuoren mukaan syynä Suomen kehnoon menestykseen selvityksessä on se, että kansainvälistyminen on yhä liian suppean yritysjoukon harteilla.

Viennin ja ulkomaisten investointien määrät ovat romahtaneet, eikä Suomella ole nähty olevan mitään erityisiä luontaisia vahvuuksia investointien houkuttelemiseksi.

“Nokian murroksen myötä globaalin vetovoimansa – ainakin toistaiseksi  –  menettänyt Suomi joutuu ponnistelemaan entistä tiukemmin kansainvälisen kilpailukyvyn ja kiinnostavuutensa vahvistamiseksi”, arvioi Timo Vuori. “Tämä vaatii nopeita kansallisia toimia viennin ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi sekä panostusta maakuvan kirkastamiseksi. Hallitukselta ja Team Finlandilta on syytä odottaa nopeita ja konkreettisia tuloksia”, hän jatkaa.

 

ICC Open Market Index 2015 on julkaistu kokonaisuudessaan ICC:n verkkosivuilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös